Zoeken in deze blog

zaterdag 9 maart 2013

#18: Rare Earth - Get Ready (1969)

Een aantal schoolvrienden was al sinds 1961 actief als The Sunliners, maar pas toen ze hun naam in 1968 veranderden in Rare Earth kwam er schot hun carrière. Nadat hun eerste album op het jazzlabel Verve was geflopt,  tekenden ze bij het zwarte label Motown. Ze waren niet de eerste blanke band op dat label, maar zouden wel de eerste én enige succesvolle witte band van Motown worden.

Motown was op dat moment bezig met het opzetten van een sublabel voor de blanke artiesten waar men serieus mee bezig wilde. Als een grap stelde de band voor om het label 'Rare Earth' te noemen.....en tot hun stomme verbazing ging Motown akkoord en was het label  'Rare Earth Records' geboren.

Er werd wel snel een album van Rare Earth verwacht. Om die reden en omdat Rare Earth al jaren in bars en clubs veel R&B-nummers op het repertoire had staan bestaat bijna het hele album Get Ready uit covers. Alleen opener Magic Key is een eigen nummer. Het is een uptempo, typisch jaren zestig rocknummer met flink wat breaks en 'doo-doo-doo' koortje. 

Daarna gaat het tempo drastisch omlaag met een lang uitgesponnen en lekker slepende versie van Tobacco Road. Origineel is het een nummer van de Amerikaanse singer/songwriter John D. Loudermilk (wie kent hem niet?) en The Nashville Teens hadden er een grote hit mee in 1964, aan beide zijden van de oceaan. Later is het nummer nog door heel veel anderen opgenomen, waaronder Jefferson Airplane, The Edgar Winter Group, Status Quo en David Lee Roth.

Direct daarna volgt een cover van Feelin' Alright, een nummer geschreven door Dave Mason voor het legendarische album Traffic van de groep met dezelfde naam. Waar het origineel meer een folk/pop benadering heeft is deze cover wat heftiger, net als de bekende versie van Joe Cocker.

Het absolute hoogtepunt van het album is één van de R&B nummers die Rare Earth al lang live speelden: Get Ready van The Tempations (geschreven door Smokey Robinson). Begonnen als een gewone drie minuten cover was het nummer langzaam uitgegroeid tot een monster van 21 minuten waarmee de concerten steevast werden afgesloten. Toen er een album voor Motown moest worden opgenomen was er voor de band dan ook geen twijfel: een live versie van Get Ready moest er deel van uitmaken. Na enig tegenstribbelen gaf Motown toe en Get Ready neemt daarom de gehele kant 2 van de LP in beslag. Een single-edit (grofweg minuut 2-5) werd een grote hit en staat ook nu nog ieder jaar in Radio 2's Top 2000 lijst.

Get Ready van Rare Earth is misschien geen vijf sterren plaat, maar door het titelnummer wel een klassieker.

© 2013 TTZL


Officiële website: Rare Earth

Wikipedia EN: Rare Earth
Wikipedia NL: Rare Earth
Youtube: Magic Key
Youtube: Tobacco Road
Youtube: Feelin' Alright
Youtube: Get Ready






Geen opmerkingen:

Een reactie posten