Zoeken in deze blog

zondag 30 maart 2014

#73: Sugarhill Gang - Rapper's Delight (1979)

Rapper's Delight van de Sugarhill Gang was niet de eerste single waar op werd gerapt, maar het is wél de single die er voor zorgde dat 'rap' populair werd in de Verenigde Staten en daarna in de rest van de wereld. En nog steeds is het nummer populair, zelfs in 2014 is er nog een parodie gemaakt (kijk vooral even aan het eind van deze recensie!!).

De oorsprong van het nummer ligt op een hip hop evenement eind 1978 waar Debbie Harry en Chris Stein van Blondie aan Nile Rodgers van Chic hadden gevraagd om met hen mee te spelen. Op een ander hip hop evenement eind 1979 speelden Blondie en Chic ook weer samen en toen Chic hun nummer Good Times inzette sprongen rapper Fab Five Freddy en de leden van de Sugarhill Gang ("Big Bank Hank" Jackson, Mike Wright, and "Master Gee" O'Brien) op het podium en begonnen te 'freestylen'.

Toen Bernard Edwards van Chic een paar weken later in een club zijn baslijn uit Good Times in een onbekende track hoorde ging hij naar de DJ. Die bleek de plaat diezelfde dag in Harlem gekocht te hebben. Het was een vroege versie van Rapper's Delight

De single werd in één take opgenomen en is uitgebracht in drie versies: 

Het werd uiteindelijk een grote wereldwijde hit en bereikte de eerste plaats in de Nederlandse Top 40In 1989 verscheen er ook nog de geautoriseerde, door Ben Liebrand gemaakte Hip Hop Remix '89. Ook die versie werd het weer een hit.

Zeer vermeldenswaard is ook nog de Rapper's Delight parodie die op 19 februari 2014 werd uitgezonden in "The Tonight Show Starring Jimmy Fallon" waarbij gebruik gemaakt werd van beeldfragmenten van nieuwslezers van "NBC Nightly News". 


© 2014 TTZL


Official website: Sugarhill Gang
Wikipedia EN: Sugarhill Gang
Wikipedia NL: Sugarhill Gang
Youtube: Rapper's Delight (7" shortened version) [Soul Train]
Youtube: Rapper's Delight (7" shortened version) [Top Pop]
Youtube: Rapper's Delight (12" short version) [Soap Factory]
Youtube: Rapper's Delight (12" long version)
Youtube: Rapper's Delight (Ben Liebrand Hip Hop Remix '89)
Youtube: Brian Williams raps "Rapper's Delight"
Youtube: Good Times (Chic)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten