Zoeken in deze blog

zaterdag 9 november 2024

#626: Quincy Jones (1933-2024)

Met het overlijden van Quincy Jones (1933-2024) is er weer een gigant uit de Amerikaanse muziekwereld heengegaan. Hij heeft een carrière van meer dan zeventig jaar gehad als producer, songschrijver, componist, arrangeur en film- en televisie-producer. 

In al die jaren ontving hij tientallen prijzen en nominaties zoals Grammy, Emmy en Tony Awards, naast Academy Awards ('Oscars') en Golden Globe Awards.

Jones was al jong actief in de muziek. Als veertienjarige leeftijd had hij al contact  met de slechts twee jaar oudere Ray Charles en een jaar of vijf later trad hij als trompetist, pianist en arrangeur toe tot de band van Lionel Hampton. Hij werkte daarna met de groten der aarde zo divers als Dizzy Gillespie en Elvis Presley en formeerde zijn eerste eigen big band.

In 1957 vertrok hij naar Parijs en studeerde compositie en muziektheorie bij Nadia Boulanger en Olivier Messiaen. In Frankrijk werd hij ook de 'directeur muziek' bij platenmaatschappij Barclay die Mercury Records in Frankrijk vertegenwoordigde. Zo kwam hij bij de vestiging van die laatstgenoemde maatschappij in New York terecht en begeleidde onder andere de carrière van Lesley Gore (zie blogs #196 en #197).

Eind jaren vijftig had hij kennis gemaakt met Frank Sinatra bij een door Jones georganiseerd benefietconcert in Monaco en dat leidde ertoe dat Sinatra hem vroeg als arrangeur en dirigent voor het tweede album van Sinatra met Count Basie: It Might As Well Be Swing. Het feit dat Jones' naam prominent op de hoes wordt vermeld zegt iets over de status die hij inmiddels verworven had. Ook voor het live-album Sinatra At The Sands werd Jones' hulp ingeroepen.

Gedurende de jaren zestig en zeventig blijf hij actief en succesvol als (onder andere) platenbaas, producer, componist en muzikant, maar zijn uitbreiding naar het terrein van de popmuziek leverde hem een nog grotere bekendheid op. In 1978 produceerde hij de soundtrack voor de musicalfilm The Wiz met onder meer Diana Ross en Michael Jackson

De samenwerking met die laatstgenoemde zou ertoe leiden dat hij het vijfde, zesde en zevende studio-album van Jackson zou produceren en arrangeren. Die albums (Off The Wall, Thriller en Bad) zouden Jackson tot de King Of Pop maken.

Als 'band leader' en solo-artiest maakte hij tientallen albums waarop vele grote artiesten hun opwachting maken. Hij was verder ook van groot belang als componist en co-producent bij de totstandkoming van de film The Color Purple van Steven Spielberg

Vanaf de vroege jaren tachtig boekte hij dus grote successen in de popmuziek, maar hij bleef ook de jazz trouw. Zo overtuigde hij in 1991 Miles Davis om nog één keer de muziek te spelen waarmee deze beroemd was geworden. In de arrangementen van wijlen Gil Evans maakten ze het album Miles & Quincy Live At Montreux. Krap drie maanden later zou Davis overlijden.

Mocht je nog meer willen weten over deze gigant van de muziekindustrie, kijk dan naar de documentaire Quincy op Netflix.

© 2024 TTZL


Officiële website: 
Quincy Jones [gearchiveerd]
Wikipedia EN: Quincy Jones
Wikipedia NL: Quincy Jones

YouTube: Frank Sinatra & Count Basie - It Might As Well Be Swing
 [album]

zondag 3 november 2024

#625: Philip Glass - Mishima (1985)

Yukio Mishima (1925-1970) is één van de belangrijkste auteurs van Japan. Daarnaast was hij dichter, acteur, toneelschrijver, model, shintoïst, nationalist en leider van een poging tot staatsgreep die uitmondde in zijn zelfmoord. In 1985 verscheen de film Mishima van Paul Schrader (met Francis Ford Coppola en George Lucas als executive producers).

De film is een non-lineaire, poëtische vertelling in vier delen waarin stukken uit Mishima's leven worden verweven met gedramatiseerde episodes uit zijn boeken. Voor de filmmuziek werd Philip Glass (zie deze blogs) gevraagd. Het is één van Glass' vroegste soundtracks, maar tegelijk ook één van zijn beste werken. 

De film heeft drie verschillende visuele stijlen: biografische flashbacks in zwart-wit, realistische beelden van Mishima's laatste dag en gestileerde scènes uit zijn romans. Glass past zijn muziek hierop aan en gebruikt respectievelijk een strijk-kwartet, een strijkorkest met percussie en een groot symfonieorkest.

Die verschillende stijlen zorgen voor een afwisselend album en dat werkt erg goed. De eerste track is Mishima/Opening en die begint rustig, maar bouwt snel op en werkt toe naar een grote climax. Het is een mooi voorbeeld van de orkestrale aanpak. Direct daarna volgt November 25: Morning en dan horen we een voorbeeld van het strijkorkest met percussie. Het nummer heeft een dreigende sfeer en dat is logisch gezien 25 november 1970 de dag was van de mislukte staatsgreep en de aansluitende seppuku van Mishima.

In de derde track, 1934: Grandmother & Kimitake, horen we alleen het strijkkwartet. De stukken voor strijkkwartet worden gespeeld door het Kronos Quartet en zoals gewoonlijk stelt dit ensemble niet teleur (zie deze blogs). 

De rest van het album houdt dit hoge niveau vast, met hoogtepunten als Osamu's Theme: Kyoko's House, November 25: Ichigaya en Runaway Horses (Poetry Written with a Splash Of Blood).

Het is knap dat Glass, ondanks de afwezigheid van Japans aandoende muziek of of muziekinstrumenten, toch een mystieke en oriëntaalse sfeer weet op te roepen. De muziek werkt goed in combinatie met de film, maar is ook zeker sterk genoeg om op zichzelf te staan. Het is dan ook één van de Philip Glass (en Kronos Quartet) albums waar ik steeds weer naar terugkeer.

© 2024 TTZL


Officiële website: Philip Glass 
Wikipedia EN: Philip Glass
Wikipedia NL: Philip Glass

YouTube: Mishima [album]
Spotify: Mishima [album]