Zoeken in deze blog

zaterdag 13 augustus 2016

#196: Lesley Gore - It's My Party (1963) / "Answer Songs" deel 1

Een heel apart genre in hitparadeland zijn de zogenaamde "Answer Songs". Dat zijn liedjes die een antwoord of reactie geven op een bestaand nummer (vaak een grote hit).

Er zijn al voorbeelden bekend uit de eerste helft van de twintigste eeuw, maar het nam pas echt een vlucht in de jaren 50 en 60. 

Een bekend voorbeeld uit 1955 is Mannish Boy van Muddy Waters dat een reactie was op I'm A Man van Bo Diddley (dat overigens zelf weer een reactie was op Muddy Waters' I'm Your Hoochie Coochie Man).

Andere voorbeelden zijn Yes I'm Lonesome Tonight van Dodie Stevens (als antwoord op Elvis Presley's Are You Lonesome Tonight) en When A Woman Loves A Man van Ketty Lester (als reactie op Percy Sledge's When A Man Loves A Woman). 

Een apart voorbeeld van een "Answer Song" kwam van Lesley Gore. In april 1963 scoorde zij op 16-jarige leeftijd een grote hit met It's My Party. Het is een ultiem popnummer met sterke vocalen en koortjes, een goede instrumentatie en een rijke productie met veel details (het was de eerste productie van Quincy Jones!). Het nummer vertelt het verhaal van een meisje dat op haar verjaardag moet toezien dat haar vriendje Johnny er vandoor gaat met een ander meisje, Judy. 

It's My Party werd een nummer 1 hit in de Verenigde Staten en ook in andere landen sloeg het gigantisch aan. Door het grote succes werd er voor Lesley Gore een vervolg geschreven in de vorm van een "Answer Song". Maar daarover volgende week meer...


© 2016 TTZL


Official fan website: Lesley Gore
Wikipedia EN: Lesley Gore
Wikipedia NL: Lesley Gore

Youtube: It's My Party

Youtube: Mannish Boy (Muddy Waters)
Youtube: I'm A Man (Bo Diddley)
Youtube: I'm Your Hoochie Coochie Man (op Muddy Waters)
Youtube: Yes I'm Lonesome Tonight (Dodie Stevens)
Youtube: Are You Lonesome Tonight (Elvis Presley
Youtube: When A Woman Loves A Man (Ketty Lester)
Youtube: When A Man Loves A Woman (Percy Sledge)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten