Zoeken in deze blog

zondag 28 augustus 2016

#198: Three Dog Night - Joy To The World: Their Greatest Hits (1974)

Three Dog Night was eind jaren 60 en begin jaren 70 een zeer succesvolle band in de VS (twaalf gouden albums en éénentwintig Top 40 hits, waaronder drie nummer 1 hits). Dat succes hebben ze in Europa bij lange na niet kunnen evenaren.

De drie zangers Danny Hutton, Chuck Negron en Cory Wells richtten de groep op in 1967 en al snel daarna zochten ze bandleden om het geheel te completeren. 

De band schreef niet veel muziek zelf, maar voerde vooral het werk uit van anderen. Hierbij vallen vooral de creatieve (vocale) arrangementen en interpretaties op van de zorgvuldig geselecteerde originelen. Door deze werkwijze kent de muziek van Three Dog Night vele muzikale invloeden, maar ze staan wel altijd met één voet in de rock.

Als gevolg van het uitvoeren van covers kwamen veel mensen en passant in aanraking met het werk van onder andere Harry Nilsson (One), John Hiatt (Sure As I'm Sittin' Here), Hoyt Axton (Joy To The World) en Leo Sayer (The Show Must Go On). Dat die artiesten hierdoor ook bekendheid (en royalties) kregen was voor hen mooi meegenomen.

Naast de twee laatstgenoemde nummers had Three Dog Night in Nederland nog twee hits: Never Been To Spain (van Hoyt Axton) en Mama Told Me (Not To Come) (van Randy Newman), hun grootste NL-succes (nr. 7). 

Laatstgenoemde nummer staat overigens niet op de uit 1974 stammende compilatie Joy To The World: Their Greatest Hits. Door ruimtegebrek zijn er meer omissies, zoals hun eerste hit Try A Little Tenderness (de bekendste uitvoering is waarschijnlijk van Otis Redding) en de cover van Laura Nyro's Eli's Coming. De in 2004 uitgebrachte compliatie-CD The Complete Hit Singles is daarom nu een betere keuze. Hierop staan alle 21 US Top 40 hits verzameld.

De aparte bandnaam werd overigens voorgesteld door June Fairchild (vriendin van Danny Hutton) nadat ze een artikel had gelezen over de oorspronkelijke bewoners van Australië. Hierin werd beschreven dat zij koude nachten weerstonden door in een gat in de grond te slapen terwijl ze een dingo (wilde hond) vasthielden. Op hele koude nachten sliepen ze met twee dingo's en als het hard vroor dan was het een "Three Dog Night".

© 2016 TTZL


Official website: Three Dog Night
Wikipedia EN: Three Dog Night

Youtube: One
Youtube: Joy To The World
Youtube: The Show Must Go On [videoclip]
Youtube: Never Been To Spain
Youtube: Mama Told Me (Not To Come)
Youtube: Try A Little Tenderness 
Youtube: Eli's Coming


Geen opmerkingen:

Een reactie posten