Zoeken in deze blog

zaterdag 6 augustus 2016

#195: Gov't Mule - The Tel★Star Sessions (2016)

Demo-opnamen die worden uitgebracht als bonustracks of als zelfstandige albums zijn lang niet altijd interessant. Dat kan echter niet gezegd worden van het nieuwe album The Tel★Star Sessions van Gov't Mule.

Zanger/gitarist Warren Haynes en bassist Allen Woody speelden beide bij The Allman Brothers Band. Op een moment dat de band niet aan het opnemen of toeren was besloten ze in 1994 het project Gov't Mule te starten. Samen met drummer Matt Abts doken ze al snel de Tel-Star Studios in om hun debuutalbum op te nemen. 

Deze opnamen werden echter niet uitgebracht. Ze werkten verder en brachten uiteindelijk in 1995 het album Gov't Mule uit. Toch hebben een flink aantal nummers van de sessies uit 1994 het debuutalbum gehaald. Rocking Horse, Monkey HillMr. BigMother EarthLeft Coast Groovies en World Of Difference zouden allemaal in een nieuw opgenomen versie op het debuutalbum belanden. Blind Man In The Dark kwam uiteindelijk op terecht op Dose, hun tweede studio-album uit 1998. 

Gov't Mule groeide al snel uit van een éénmalig project tot een volwaardige band en in 1997 stapten Haynes en Woody uit The Allman Brothers Band om zich volledig op Gov't Mule te concentreren. En met groot succes, want Gov't Mule is tegenwoordig een grote naam in de bluesrock.

Natuurlijk is de geluidskwaliteit van deze demo's niet hetzelfde als die van de latere studio- en live-opnamen van de band. Luister bijvoorbeeld naar het verschil met de albumopname van Blind Man In The Dark of een live opname (nog beter, want Gov't Mule is een echte live-band).

Maar wat de demo's aan sonische kwaliteit missen maken ze meer dan goed aan ongepolijste, rauwe intensiteit. Je kunt goed horen dat dit ervaren musici zijn, op zoek naar een eigen geluid en richting. En in sommige tracks hoor je dat ze er al heel dichtbij zijn.

Naast de reeds genoemde nummers staan ook nog The Same Thing (Willie Dixon cover) en Just Got Paid (ZZ Top cover) op het album, met als bonustrack een alternatieve versie van World Of Difference.

Naast een document van historische waarde is The Tel★Star Sessions ook een tussendoortje in afwachting van het nieuwe album. Maar wat een verdomd lekker tussendoortje is het!

© 2016 TTZL


Official website: Gov't Mule
Wikipedia EN: Gov't Mule
Wikipedia NL: Gov't Mule
Youtube: Rocking Horse
Youtube: Monkey Hill
Youtube: Mr. Big
Youtube: The Same Thing
Youtube: Mother Earth
Youtube: Just Got Paid
Youtube: Left Coast Groovies
Youtube: World Of Difference
Youtube: World Of Difference (alternate version/original mix)

YouTube: Blind Man In The Dark [van Gov't Mule album "Dose", 1998]
YouTube: Gov't Mule [Gov't Mule album, 1995]
YouTube: Just Got Paid [van ZZ Top album "Rio Grande Mud", 1972]
YouTube: The Same Thing [van Willie Dixon album "I Am The Blues", 1969]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten