Zoeken in deze blog

zondag 31 juli 2016

#194: Resonance - OK Chicago (1974)

Herinner je je de hitsingle "OK Chicago" nog uit 1974? Pierre Bachelet was een Franse singer/songwriter die in zijn beginjaren vooral bekend werd door soundtracks te maken voor de films Emmanuele en Histoire d'O. Midden jaren 70 vormde hij kort een duo met de eveneens Franse Mat Camison onder de naam Resonance.

Hun eerste uitgave was de single OK Chicago. De gangsterverwijzingen in titel en hoes komen ook terug in het nummer. Scheurende auto's, sirenes en mitrailleurvuur vormen de achtergrond voor een uptempo nummer waarin pop, funk en disco op een aparte manier worden gecombineerd. Synthesizers en blazers zetten opvallende accenten.

Het nummer sloeg in vele landen aan en ook in Nederland was het een grote hit: 10 weken in de Top 40 waarvan drie weken op nummer 3. Alleen The Rubettes (Sugar Baby Love), Earth And Fire (Love Of Life) en Paper Lace (The Night Chicago Died - met een vergelijkbaar thema!) konden Resonance van een nog hogere klassering afhouden.

Opvallend aan de single was de sterke b-kant. Waar de flipzijde in die tijd vaak een inferieur nummer of een instrumentale versie was, kwam Resonance met Yellow Train. Aan het begin raast er een trein van rechts naar links door je boxen en de cadans van de rijdende trein krijgt dan langzaam bijval van de drummer. De rest van het nummer bestaat eigenlijk alleen uit treingerelateerde geluiden waarover de drummer soleert en gek genoeg dat werkt fantastisch. Een nummer dat je steeds opnieuw kunt beluisteren en niet verveelt. 

Er volgde hetzelfde jaar nog een tweede single, Moto Rock / Safari Love, maar deze kan niet tippen aan de eerste. Misschien staan daarom alleen de nummers van de eerste single op het dubbelalbum The Time Machine uit 1976. Van dit album komt nog de single Boxing Joe / Go! Go! Go! en die nummers zijn, net als de rest van het album, leuk maar niet spectaculair. 

Na dit album was het over voor Resonance, maar ze zullen altijd worden herinnerd door OK Chicago, hun gave bijdrage aan de popmuziek.

© 2016 TTZL


Discogs: Resonance
Discogs: Mat Camison
Wikipedia EN: Pierre Bachelet
Wikipedia NL: Pierre Bachelet

YouTube: OK Chicago
YouTube: Yellow Train
YouTube: Moto Rock
YouTube: Safari Love
YouTube: Boxing Joe
YouTube: Go! Go! Go!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten