Zoeken in deze blog

zondag 17 juli 2016

#192: Pete Namlook & Dr. Atmo - Silence I + II (1992/1993)

In blogs #96 en #102 besteede ik al eerder aandacht aan de in 2012 overleden Pete Namlook. Deze productieve Duitser (echte naam: Peter Kuhlmann) maakte heel veel (ambient en 
elektronische) muziek, zowel solo als vaak in samenwerkingen. Dat hij een eigen label (genaamd Fax +49-69/450464) bestierde, maakte het makkelijker om zoveel albums uit te brengen, al waren de oplagen wel altijd beperkt.

Een van de projecten heet Silence en bestaat uit vijf albums. De eerste twee albums maakte hij samen met Dr. Atmo en deze sterk atmosferische platen zijn absolute toppers in het ambient genre.  

Opener Omid (Hope) van het album Silence is een zeer traag verglijdend, twintig minuten durend werk waarin af en toe ritmische elementen en gesproken tekst opduiken. Na dit intrigerende begin volgen nog drie lange tracks waarvan de laatste (Trip) wat meer ritmische elementen kent.

Silence II kent een soortgelijke opbouw. Opener Life/Dead is weer een lange, trage track met spaarzame ritmische accenten en gesproken tekst. Daarna volgt Heaven, een track met engelachtige vocalen en een aparte sfeer. Het is de korte versie van de veel langere originele track. Hierna volgen nog drie tracks waarvan Faith het meeste opvalt door de oosterse sfeer.
De muziek op deze twee Silence-albums kan prima helpen om ontspannen weg te dromen of dienen als soundtrack als je bijvoorbeeld gaat lezen of puzzelen. Klik het YouTube bestand aan en geniet van 2½ uur topklasse ambient.
Naast een gezamenlijke heruitgave van de eerste twee Silence-albums in 1994 is er ook nog een 
officiële MP3-CD met alle albums uit de serie verschenen, maar ook deze was gelimiteerd (tot 500 stuks). Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt dan ben je aangewezen op de tweedehandsmarkt (bijvoorbeeld via Discogs) of iTunes waar de muziek van Pete Namlook gelukkig nog steeds verkrijgbaar is.


© 2016 TTZL


Fan website:  Pete Namlook
Discogs website: Dr. Atmo
Wikipedia EN: Pete Namlook
YouTube: Silence I+II [hele albums]

YouTube: Omid (Hope) 
YouTube: Trip
YouTube: Life/Dead
YouTube: Heaven
YouTube: Heaven (original version) 
YouTube: Faith

Geen opmerkingen:

Een reactie posten