Zoeken in deze blog

zaterdag 2 juli 2022

#503: Kiki & Pearly - Patrick, Mon Cheri (1975)

In de laatste week van 1975 kwam een een single de Top 40 binnen van een onbekend duo, Kiki & Pearly. Op de één of andere manier heb ik het 7-inch plaatje in mijn bezit. Aan de staat van de hoes te zien heb ik het een keer op een rommelmarkt of zoiets aangeschaft, waarschijnlijk in een vlaag van nostalgie (of een vlaag van verstandsverbijstering...).

Patrick, Mon Cheri is nu bijna vijftig jaar oud, maar ik merk dat ik het nummer nog van voor naar achter ken. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat het in 1975/76 zeven weken lang in de Top 40 heeft gestaan en tot de 7e plaats opklom. De TopPop clip zal heel wat keren voorbij zijn gekomen en is ook nu nog wel eens te zien bij retro-muziekzender 192TV.

Als ik het nummer nu hoor is het eigenlijk een wonder dat een hit is geworden. De zang van Kiki (Kiki van Oostindië) is niet geweldig, de stukjes gesproken woord zijn tenenkrommend (zowel qua tekst als uitvoering) en de muziek wordt gesmoord in een overdaad aan strijkers. En toch heeft het nummer een bepaalde aantrekkingskracht, net zoals een B-film slecht kan zijn, maar op een bepaalde manier (niet zoals bedoeld door de makers) toch heel genietbaar. 

Het nummer ontstond doordat Pearly (Herman Schmitz) met een instrumentale versie bij Peter Koelewijn kwam aanzetten. Die vond dat er een tekst bij moest en haalde daarom Phonogram-promotieman Will Hoebee erbij, voor wie het ook zijn eerste klus als producer zou worden (met Peter Koelewijn als executive-producer). 

Kiki van Oostindië was bij Hoebee bekend als het meisje dat vele hoezen uit de Alle 13 Goed serie verzamel-LP's sierde. Zij zag er goed uit, er moest alleen nog even uitgezocht worden of ze kon zingen. Dat werd als voldoende beoordeeld en ze leverde ook nog wat tekstbijdragen. Zo kwamen er vier namen als auteurs te staan bij het nummer (inclusief Koelewijn) dat uiteindelijk een grote hit werd in de Benelux. En de Franse Sheila had met haar versie van Patrick, Mon Cheri een gouden plaat in Frankrijk.

Op de b-kant van de single staat een versie van Aeses Death uit de Peer Gynt Suite van Edvard Grieg, maar ook daarvoor hoef je de single niet aan te schaffen. Het is bij deze ene single gebleven voor Kiki & Pearly. Eigenlijk wel passend voor dit curiosum.

© 2022 TTZL


Discogs: Kiki & Pearly
YouTube: Aeses Death

YouTube: Patrick, Mon Cheri [TopPop clip]
YouTube: Patrick, Mon Cheri [Sheila]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten