Zoeken in deze blog

zaterdag 23 juli 2022

#506: Robert Fripp - Music For Quiet Moments (2021)

In mei 2020, temidden van de zo goed als wereldwijde Covid-19 lockdown, begon King Crimson-voorman Robert Fripp met het uploaden van de eerste van 52 individuele Soundscapes op zijn YouTube-kanaal, streamingplatforms en eigen website DGMLive. De bijna negen uur muziek is later ook nog in een 8CD-box verschenen. 

Fripp probeerde met deze stukken "ruimte te bieden voor reflectie, een middel om te pauzeren van de dagelijkse beslommeringen en om een ​​punt van rust en misschien een gevoel van hoop te bieden in zulke moeilijke tijden".

Over de 'Quiet Moments' zei hij het volgende: “Stille momenten zijn wanneer we tijd opzij zetten om stil te zijn. Soms vinden stille momenten ons. Stilte kan worden ervaren met geluid, en ook door geluid; op een plaats die wij als heilig beschouwen, of misschien in een overvolle metro die naar Piccadilly of Times Square raast. Stille momenten uit mijn muzikale leven, uitgedrukt in Soundscapes, zijn diep persoonlijk; maar toch volkomen onpersoonlijk: ze adresseren de zorgen die we delen binnen onze gemeenschappelijke menselijkheid."

Soundscapes waren echter geen nieuw terrein voor Fripp. Begin jaren tachtig maakte hij al werk met behulp van zijn Frippertronics-techniek (tape-loops, tape-delay) en vanaf midden jaren tachtig verschenen er soloplaten met soundscapes. Met name de '1995 Soundscapes' serie (Radiophonics / A Blessing Of Tears / That Which Passes) bevalt mij zeer. 

De 52 nummers komen allemaal uit de periode 2004-2009 en zijn opgenomen tijdens de voorprogramma's die Fripp verzorgde bij shows van bijvoorbeeld G3 (Satriani/Vai/Fripp), Porcupine Tree en festivals als The Big Chill. Ook zitten er Churchscapes bij die, zoals de naam al doet vermoeden, soundscape-concerten in kerken zijn.

De opnamen variëren behoorlijk in lengte. Zo is 17 - Elegy -Rome, 20 Jun 2006 slechts 3:33 terwijl 45 - Elegy - Rome, 22 Sep 2015 maar liefst 44:26 duurt. Persoonlijke favorieten zijn onder andere 4 - Requiem - Norwich, 16 Jun 2006, 5 - Time Promenade - (Date and Venue Unknown)20 - Pastorale - Madison, 10 Nov 2007 en 40 - Doubt - Greenville, 23 Feb 2006.

Het is muziek die niet iedereen zal aanspreken en de variatie zit verborgen in de nuances. Ik heb gemerkt dat de opzet van Fripp met deze muziek bij mij in ieder geval slaagt. Ik vind het heerlijk om op te zetten en mijn ogen bij te sluiten en weg te zinken in mijn eigen gedachten. Of je kunt er een boek bij lezen, leren of hobbyen. Het is voor mij in ieder geval het bewijs dat uit de hele coronatoestand ook nog mooie dingen zijn voortgekomen.

© 2022 TTZL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten