Zoeken in deze blog

zaterdag 9 juli 2022

#504: Youssou N'Dour & Le Super Etoile De Dakar - Immigrés (1985)

In blog #262 (2017) schreef ik al eens over de vrij plotselinge interesse in 'wereldmuziek' in het Westen in de jaren tachtig en dan met name in Afrikaanse muziek. In blogs zoals #27, #44 en #390 heb ik ook aandacht besteed aan Afrikaanse muziek.

Wie tot nu toe alleen zijdelings aan bod is gekomen (#262 en #438) is de Senegalese zanger, songwriter, muzikant, componist, gelegenheidsacteur, zakenman en politicus (van april 2012 tot september 2013 was hij minister van Toerisme in SenegalYoussou N'Dour. Het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone beschreef hem eens als "misschien wel de meest bekende zanger in leven" in Senegal en een groot deel van Afrika.

Vanaf de vroege jaren tachtig had N'Dour al zo'n twintig cassettes en LP's uitgebracht en was hij reeds een bekende naam in West-Afrika. N'Dour kreeg bekendheid in andere delen van de wereld toen het Franse label Celluloid midden jaren tachtig het album Immigrés uitbracht. 

Het album opent met Immigrés / Bitim Rew dat gebouwd is op die typische West-Afrikaanse ritmes, met mooie accenten van gitaren en blazers. In het tweede nummer, Pitche Mi, gaat het tempo wat omlaag en krijgen juist de gitaren en de blazers tien minuten lang alle ruimte. De percussie heeft hier een ondersteunende rol en we horen vooral wat een geweldige zanger N'Dour is. 

Kant B opent met Taaw en dat is een twaalf minuten durende 'tour de force'. Hier zit alles in wat ik zo mooi vind aan (West-)Afrikaanse muziek. De ritmes en de gitaar-, blazers- en zanglijnen buitelen over elkaar heen en toch vormen ze één swingend geheel. Afsluiter Badou heeft weer een ander karakter. Laidback, lyrisch en bijna hypnotiserend begeleid het nummer je naar het einde van het album.

Het album werd goed ontvangen in het Westen, al was er ook kritiek. Zo vond een recensent de synthesizers maar overbodig. Alsof N'Dour en zijn companen toch maar vooral 'traditioneel' muziek moesten blijven maken. Een nogal bekrompen opvatting als je het mij vraagt.

De aandacht gaf N'Dour de kans om samen te werken met mensen als Peter Gabriel. Zo hoor je hem onder andere op In Your Eyes (vanaf 4:30) van het album So en op Different Drum en Passion van het album Passion. Daarnast werkte samen hij met uiteenlopende artiesten als Claudio BaglioniMajida El Roumi en Koffi OlomideIn 1994 had N'Dour een flinke hit (#2 in de Top 40) met 7 Seconds, een duet met Neneh Cherry. Ook was hij in 2005 aanwezig op drie van de Live 8 concerten.

© 2022 TTZL


Facebook: Youssou N'Dour
Wikipedia EN: Youssou N'Dour
Wikipedia NL: Youssou N'Dour

YouTube: Immigrés 
[album]
Spotify: Immigrés [album]

YouTube: 
Immigrés / Bitim Rew
YouTube: Pitche Mi
YouTube: Taaw
YouTube: Badou


YouTube: In Your Eyes [Peter Gabriel]
YouTube: Different Drum [Peter Gabriel]
YouTube: Passion [Peter Gabriel]
YouTube: 7 Seconds [Youssou N'Dour ft. Neneh Cherry]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten