Zoeken in deze blog

zondag 4 april 2021

#438: Peter Gabriel - Passion (Music for The Last Temptation of Christ) (1989)

In 1988 kwam The Last Temptation Of Christ van regisseur Martin Scorcese uit en zorgde voor heel wat ophef. Dit kwam doordat de film gebaseerd is op het boek De laatste verzoeking van Christus van de Griekse auteur Nikos Kazantzakis en niet op de versie uit de bijbel. Jezus wordt veeleer menselijk dan goddelijk geportretteerd. Verschillende christelijke bewegingen organiseerden protesten en boycots en in sommige landen werd de film gecensureerd of verboden. In Frankrijk kwam het zelfs tot aanslagen op bioscopen.

Voor de filmmuziek had Scorcese, misschien verrassend, Peter Gabriel gevraagd. Dit kwam wellicht doordat Gabriel op zijn voorgaande drie solo-albums (Peter Gabriel 3, Peter Gabriel 4 en So) blijk had gegeven van een oprechte interesse in wereldmuziek. Dat sloot mooi aan bij Scorcese's wens dat de muziek "noch oud noch modern was, geen pastiche was maar duidelijke verwijzingen naar de regio, tradities en sferen had, maar op zichzelf een levend iets was". Daarnaast had Gabriel met de soundtrack voor Birdy aangetoond te begrijpen waar het bij een filmscore om draait.

Peter Gabriel werd in contact gebracht met Lucy Duran van het National Sound Archive en kreeg zo toegang tot een rijke schakering van muziek uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Die combinatie van Gabriel's eigen ideeën en de inspiratie uit de originele muziek levert een bijzonder krachtige soundtrack  op. Ook de bijdragen van vele muzikanten en zangers (zowel westers als uit de regio) en het gebruik van originele instrumenten uit die regio draagt hieraan bij.

Peter Gabriel bracht echter niet gelijk met de film een soundtrack-album uit. In plaats daarvan kwam het album een jaar later uit omdat hij bepaalde ideeën eerst verder wilde uitwerken. Hierdoor is Passion zowel een soundtrack als een volledig op zichzelf staand werk geworden. Het was ook het eerste album dat op zijn eigen Real World label verscheen. In 1989 won het album een Grammy.

Heel zinvol is het niet om nummers uit het album te lichten, maar ik kan wel een paar hoogtepunten noemen. Opener The Feeling Begins zuigt je direct naar binnen met de gecreëerde spanning en sfeer. Of These, Hope kent een mooie ritmische bas en met A Different Drum en Troubled waan je je in een percussieparadijs. In titeltrack Passion is de combinatie van de stemmen van Peter Gabriel, Youssou N'Dour & Nusrat Fati Ali Khan gewoon hemels en (bijna) afsluiter It Is Accomplished leidt in de film naar de eindtitels en is een mooie, hoopvol klinkende track. Maar dompel je vooral onder in het gehele album.

Naast dit album stelde Gabriel nog een ander album samen waarop de originele mzuiek staat die als inspiratie had gediend: Passion - Sources. Ook dat album is voor de avontuurlijke ziel het beluisteren meer dan waard.

© 2021 TTZL

Officiële website: Peter Gabriel
Wikipedia EN: Peter Gabriel
Wikipedia NL: Peter Gabriel


YouTube: Of These, Hope
YouTube: Troubled
YouTube: Passion

YouTube: Passion - Sources [album]
Spotify: Passion - Sources [album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten