Zoeken in deze blog

zondag 11 april 2021

#439: God - Panic Underneath The Arches (2019)

"God" kiezen als bandnaam lijkt geen gelukkige keuze, want probeer dat maar eens op internet als zoekterm te gebruiken. Toch is dat wat tientallen artiesten gedaan hebben, waaronder God van Steven Wilson en Richard "Ford" Leggott. Eerstgenoemde is nu natuurlijk vooral bekend van Porcupine Tree (1987-2010) en zijn solowerk (2008-), maar hij heeft daarnaast vele andere solo en non-solo projecten en bands als Altamont, Karma, Bass Communion, Blackfield, Continuum, I.E.M., No-Man en Storm Corrosion.

Samen met zanger en multi-instrumentalist Ford maakte Wilson in de late jaren 80 en en vroege jaren 90 muziek als God en ze namen dit ook op. Tot een uitgave van die muziek kwam het echter nooit, mede doordat Wilson's bands Porcupine Tree en No-Man begonnen door te breken en Ford zich ging richten op acteren.

Na een duik in zijn archief vond Wilson in 2019 de tijd rijp om toch een drietal nummers van die sessies met Ford uit te brengen. Het werd een gelimiteerde Tonefloat-uitgave, het Nederlandse label waarmee hij vaker samenwerkt. Er verschenen 666 exemplaren van de 12-inch op zwart vinyl en 333 stuks op gemarmerd vinyl. Gezien de naam die Steven Wilson inmiddels heeft opgebouwd hoeft het niet te verbazen dat die 999 exemplaren zeer snel van de hand gingen.

De muziek omschrijft Wilson zelf als "gebaseerd op een gedeelde liefde voor de new wave pop van artiesten als Talking Heads, Japan en Magazine" en dat hoor je inderdaad terug in de drie nummers. Wat je ook terughoort is het voor Wilson typerende gitaarwerk dat met name in Porcupine Tree verder verfijnd zou worden.

De tracks City, Bad Dreams en Love staan helaas (nog) niet in een hele goede kwaliteit op YouTube, maar de huidige clips zijn goed genoeg om een idee te krijgen van dit werk.

God is natuurlijk een voetnoot in het oeuvre van Steven Wilson, maar voor iedere serieuze volger van de man wel interessant. Geïnteresseerden kunnen gelukkig voor een exemplaar tegenwoordig altijd wel terecht op Discogs waar beide versies te koop worden aangeboden.


© 2021 TTZL


Officiële website: Steven Wilson
Discogs profiel: Ford
Wikipedia EN: Steven Wilson
Wikipedia NL: Steven Wilson

YouTube: City
YouTube: Bad Dreams
YouTube: Love

Geen opmerkingen:

Een reactie posten