Zoeken in deze blog

zondag 18 april 2021

#440: Brand X - Unorthodox Behaviour (1976)

Aan het einde van 1974 deelde Peter Gabriel mee dat hij Genesis ging verlaten. De andere leden wilden met de band doorgaan en een zoektocht naar een nieuwe zanger werd gestart. Drummer Phil Collins combineerde altijd al sessiewerk met Genesis en tijdens deze gedwongen pauze werd dat er niet minder op. 

Hij ontmoette zo John Goodsall (gitaar), Percy Jones (bas) en Robin Lumley (toetsen) die (met drie andere muzikanten) net een jazz fusion band waren begonnen: Brand X. Collins verving de drummer en al snel werd het sextet een kwartet. Zij doken de studio in en namen in september en oktober 1975 het album Unorthodox Behaviour op.

Direct daarna zou Phil Collins met Genesis in de maanden oktober en november het album A Trick of the Tail met Genesis vast te leggen. De zoektocht naar een nieuwe zanger voor Genesis was lang en vruchteloos geweest en na een succesvolle test werd besloten dat Collins voortaan de vocalen voor zijn rekening zou nemen. Het Genesis-album kwam in februari 1976 uit en het iets eerder opgenomen Brand X-album in juni 1976.

Wat mij betreft behoort Unorthodox Behaviour tot het beste dat het genre heeft opgeleverd, vergelijkbaar met het beste werk van Return To Forever, Weather Report en Mahavishnu Orchestra. Er is veel afwisseling, zowel in tempo als dynamiek, en het muzikale vakmanschap én spelplezier spat er werkelijk vanaf. Hier zijn vier mensen voor hun plezier muziek aan het maken en wij, gewone stevelingen, mogen er gelukkig van meegenieten. 

In de zeven nummers op het album valt op dat er twee fracties binnen de band zijn te onderscheiden. Aan de ene kant is er percussieve invloed die ingebracht wordt door Jones en Collins en aan de andere kant is er de lyrisch melodieuze inbreng van Goodsall en Lumley. Dat eerste is goed te onderscheiden in de eerste nummer Nuclear Burn (met een intro dat me nog iedere keer kippenvel bezorgt), titeltrack Unorthodox Behaviour en Running On ThreeIn Euthanasia Waltz en Touch Wood voeren juist de melodieuze aspecten de boventoon, terwijl beide invloeden in Born Ugly en Smacks Of Euphoric Hysteria een mooie synthese vormen.

Brand X is (met inactieve tussenpozen) blijven bestaan, al is momenteel alleen John Goodsall nog over van de originele line-up. De meest interessante albums zijn in de beginjaren gemaakt, misschien niet geheel toevallig overlappend met de periode waarin Phil Collins deel uitmaakte van de band (1976-1982). Deze albums zijn (geremastered) verzameld op de 4CD box Nuclear Burn die voor nog geen 20 euro (inclusief verzendkosten) te verkrijgen is bij Burning Shed (vanuit Engeland) of iets duurder in Nederland via Platomania.

© 2021 TTZL

Officiële Facebook: Brand X
Wikipedia EN: Brand X
Wikipedia NL: Brand X

YouTube: Unorthodox Behaviour [album]
Spotify: Unorthodox Behaviour [album]

YouTube: Nuclear Burn
YouTube: Born Ugly
YouTube: Touch Wood

Geen opmerkingen:

Een reactie posten