Zoeken in deze blog

zaterdag 24 april 2021

#441: Jim Steinman - Bad For Good (1981) / Pandora's Box - Original Sin (1989)

Deze week kwam het bericht dat Jim Steinman is overleden op 73-jarige leeftijd. Steinman was al vanaf de late jaren zestig actief aan de Amerikaanse oostkust als componist en tekstschrijver van musicalnummers, maar zou bekend worden als componist en producer voor heel verschillende artiesten als Bonnie Tyler (Total Eclipse Of The Heart), Air Supply (Making Love Out Of Nothing At All) en The Sisters of Mercy (This Corrosion en More).

Het bekendst is echter zijn samenwerking met Marvin Lee Aday (beter bekend als Meat Loaf) die hij in 1973 ontmoette. Gedurende 1974 en 1975 werkten ze samen aan een project dat het Bat Out Of Hell album zou worden en na een lange zoektocht naar een platenmaatschappij die het album wilde uitgeven, kwam het album uiteindelijk in 1977 uit. Zoals bekend werd het een doorslaand succes met nummers als Paradise By The Dashboard LightYou Took The Words Right Out Of My Mouth en titelnummer Bat Out Of Hell

Ook daarna hadden ze samen succes met Meat Loaf's tweede album Dead Ringer (met Read 'Em And Weep) en een wereldwijde nummer 1 hit met I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That) van Bat Out Of Hell II: Back into Hell. Soms verscheen er ook een tenenkrommende cover zoals de versie van Read 'Em And Weep van Barry Manilow of It's All Coming Back to Me Now van 'scream queen' Celine Dion

Dion's cover is trouwens niet origineel van Meat Loaf, maar het staat op het conceptalbum Original Sin (uit 1989) van Pandora's Box. Dat was een weinig succesvol project van Jim Steinman voor vier zangeressen die afwisselend solo of samen de vocalen verzorgen: Ellen Foley (Original Sin), Gina Taylor (Safe Sex), Deliria Wilde (It Just Won't Quit) en Elaine Caswell (It's All Coming Back To Me Now).

Luister naar Caswell's versie en hoor hoe die Dion's versie wegblaast. Er staat overigens nog een vijfde zangeres  op het album, Holly Sherwood (waarvan wel beweerd wordt dat het dezelfde persoon is als Deliria Wilde) met het fijne Good Girls Go to Heaven (Bad Girls Go Everywhere).

Eerder refereerde ik aan Meat Loaf's tweede album Dead Ringer, maar dat moest eigenlijk Bad For Good worden. Door aanhoudende stemproblemen van Meat Loaf kon hij de nummers echter niet inzingen en besloot Jim Steinman dat dan maar zelf te doen. Het werd Steinman's enige album onder zijn eigen naam. Het is echter goed te horen dat het album een metgezel is van Bat Out Of Hell als je Bad For Good, Lost Boys And Golden Girls, Stark Raving Love of Left In The Dark beluistert. Het feit dat Todd Rundgren weer mee-produceerde zal ook geholpen hebben om Bad For Good tot een uitstekend album te smeden. 

Opvallend was dat het in 1981 uitkwam in het LP + 7" single formaat omdat het geheel was te lang voor één LP, maar te kort voor een dubbel-LP. Steinman besloot toen om de The Storm (Prologue To The Album "Bad For Good") op kant A van de single te zetten en Rock And Roll Dreams Come Through (Epilogue To The Album "Bad For Good") op kant B. Hierdoor moet je dus eerst kant A van de single draaien, dan de hele LP en afsluiten met kant B van de single. Dit bleek te ingewikkeld voor de platenmaatschappij (en later voor Spotify) want toen het album jaren later op CD uitkwam werden tracks van de single doodleuk achter het album geplakt, er op de verkeerde plek tussen geplaatst of gewoon weggelaten.

© 2021 TTZL


Officiële website: Jim Steinman
Wikipedia EN: Jim Steinman
Wikipedia NL: Jim Steinman

YouTube: Bad For Good [album]
YouTube: Original Sin [album]
Spotify: Bad For Good [album]
Spotify: Original Sin [album]

Jim Steinman
YouTube: Bad For Good

Pandora's Box
YouTube: Original Sin
YouTube: Safe Sex

YouTube: Paradise By The Dashboard Light [Meat Loaf]
YouTube: Bat Out Of Hell [Meat Loaf]
YouTube: Total Eclipse Of The Heart [Bonnie Tyler]
YouTube: Making Love Out Of Nothing At All [Air Supply]
YouTube: This Corrosion [The Sisters Of Mercy]
YouTube: More [The Sisters Of Mercy]
YouTube: Read 'Em And Weep [Meat Loaf]
YouTube: Read 'Em And Weep [Barry Manilow]
YouTube: It's All Coming Back to Me Now [Celine Dion]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten