Zoeken in deze blog

zaterdag 27 maart 2021

#437: Triumph - Allied Forces (1981)

Record Store Day (RSD) komt eraan en zal dit jaar in twee delen worden gesplitst: 12 juni en 17 juli. De drie mannen van hardrocktrio Triumph (zie blog #159) zijn verkozen als Canadese RSD-ambassadeurs en ter gelegenheid daarvan zal er op dag één van RSD 2021 een uitgebreide heruitgave op vinyl verschijnen van hun beste en meest succesvolle album, Allied Forces.

Het is hun vijfde studio-album, het eerste album dat zij opnamen in hun eigen Metalworks Studios en het was een platina succes in zowel Canada als de VS. Drie singles haalden daar de hitparade.

Het album opent met een nummer dat vrij typerend is voor het hardrockgeluid van eind jaren zeventig/begin jaren tachtig. Dat neemt niet weg dat Fool For Your Love een prima track is. Magic Power dat daarop volgt is een wolf in schaapskleren. Het begin doet denken aan de nummers waarmee The Scorpions grote successen hadden, zoals Still Loving You, en dat is wat mij betreft niet per se een aanbeveling. Maar na een minuut gaat het tempo wat omhoog en even later wordt doorgeschakeld naar een nog hogere versnelling en dat red het nummer wat mij betreft van middelmatigheid.

Daarna volgt het korte intermezzo Air Raid dat als intro fungeert voor titeltrack 
Allied Forces en dat is het eerste hoogtepunt van het album. Veel energie, goede zang van drummer Gil Moore (die afwisselend met gitarist Rik Emmett de lead vocals verzorgt) en lekkere gitaarlicks ondersteund door inventief basspel van Mike Levine. Zo hoort hardrock te klinken! Kant A sluit af met het prima Hot Time (In This City Tonight) waarin rock and roll invloeden doorklinken. 

Kant B opent met het krachtige nummer (en succesvolle single) Fight The Good Fight waar af en toe die andere geweldige Canadese band Rush in doorklinkt. De band dendert daarna door het met zeven minuten lange Ordinary Man waarin vele tempo- en dynamiekwisselingen verwerkt zitten. Bij andere bands in dit genre zijn dit soort epische, uitgewerkte en afwisselende tracks vaak mijn lievelingssongs en dit nummer is daarop geen uitzondering. Het album sluit na het akoestische gitaarinterlude Petite Étude af met Say Goodbye en dat is net als de opener van kant A gewoon een potente rocktrack.

Triumph bestond van 1975 tot 1993 en maakte in die tijd tien studio-albums en één live-album. Tot aan 1988 bestond de band uit de hierboven genoemde drie  muzikanten en alleen op het laatste album uit 1992 was er een andere zanger/gitarist (Phil X) te horen. 

Na opname van Triumph in 2007 in de Canadian Music Industry Hall of Fame en in de Canadian Music Hall of Fame in 2008 volgde in datzelfde jaar twee reünieconcerten waarvan er één als CD+DVD werd uitgebracht: Live At Sweden Rock Festival. In 2019 volgde nog een kleinschalige reünie tijdens een "invite-only event" in de Metalworks Studios. De drie nummers die daar gespeeld zijn werden ook opgenomen en zullen voorkomen in de nog te verschijnen documentaire Triumph: Lay It On The Line.

© 2021 TTZL

Officiële website: Triumph
Wikipedia EN: Triumph
Wikipedia NL: Triumph

YouTube: Allied Forces [album]

YouTube: Magic Power
YouTube: Air Raid
YouTube: Allied Forces
YouTube: Ordinary Man
YouTube: Petite Étude
YouTube: Say Goodbye

YouTube: Still Loving You [The Scorpions]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten