In het blog van vorige week (#433) verwees ik al naar deze absolute favoriet van mij. David Byrne en Brian Eno werkten aan My Life In The Bush Of Ghosts in 1979/80, nog voor Remain In Light (van Talking Heads) in oktober 1980 uitkwam. Het Eno-Byrne album verscheen echter pas in februari 1981 omdat het regelen van de rechten van de gebruikte samples lang duurde.
Het album bestaat uit muziek die 'anders' klinkt dan gewoonlijk. Dit komt ten eerste doordat Eno en Byrne ritmes uit Afrika en het Midden-Oosten gebruikten naast de (voor die periode) modernste elektronische technieken. Daarnaast maakten ze gebruik van found sounds. Zo werd bijvoorbeeld het geluid van een klap op een kartonnen doos een basdrum en werd de ruis van een van de radio opgenomen sample onderdeel van de donkere sfeer van een nummer.
Die samples spelen overigens de hoofdrol. Eno en Byrne waren niet de eersten die de techniek toepasten. Eerdere voorbeelden zijn Stevie Wonder's Journey Through "The Secret Life of Plants" en het vroege werk van Yellow Magic Orchestra. Het belang van My Life In The Bush Of Ghosts zit echter in het feit dat hier voor de eerste keer de samples de 'lead vocals' voor hun rekening nemen. De stemmen van Eno en Byrne zelf zijn niet te horen op de plaat.
Het is belangrijk om je te realiseren dat Eno en Byrne nog geen gebruik konden maken van de apparatuur (samplers en sequencers) zoals we die nu kennen. Wat je hoort is het resultaat van het gebruik van twee tape recorders (één met de muziek en één met de samples) en heel veel geduld.
De bronnen van de gebruikte samples zijn heel divers. Zo is er een talk show host in America Is Waiting, een Libanese bergzanger in Regiment en The Carrier, evangelisten in Help Me Somebody en Come With Us en een duivelsuitdrijver in The Jezebel Spirit.
Het is lastig om favorieten aan te wijzen maar Mea Culpa, waarin een boze beller en een gladde politicus op de radio te horen zijn, springt er wat mij betreft wel bovenuit. Ook het enige nummer zonder vocalen, Mountain Of Needles, is een prachtig, atmosferisch nummer dat ik erg goed vind.
Ook mooi is Qu'ran, maar aan dit nummer zit wel een verhaal vast. Het stond op de eerste versie van het album en gebruikt samples van Algerijnse moslims die de Koran reciteren. Op verzoek van de Islamic Council of Great Britain werd deze track op de tweede oplage van het album vervangen door Very Very Hungry.
Op de eerste CD-uitgave in 1986 stonden dan weer beide nummers, maar op de geremasterde uitgave uit 2006 (nu voor nog geen 7 euro te koop!) staat weer alleen Very Very Hungry. Daarnaast staan er op de geremasterde versie zeven bonus tracks uit dezelfde sessies die alleen afvielen vanwege de beperkte speelduur van een vinyl LP (aan de kwaliteit van de nummers heeft het niet gelegen).
© 2021 TTZL
Geen opmerkingen:
Een reactie posten