Zoeken in deze blog

zondag 21 maart 2021

#436: Corey Hart - First Offense (1983)

In oktober 1982 vond de introductie van de Compact Disc plaats in Japan en de rest van de wereld maakte vanaf maart 1983 kennis met het nieuwe medium. Dat is in zoverre relevant voor dit blog omdat het te maken heeft met de manier waarop ik kennis maakte met de muziek van Corey Hart

In de eerste jaren na de introductie van de CD ging je als early adaptor namelijk niet naar de winkel om een bepaalde CD te kopen, maar je ging kijken welke CD's er waren verschenen. Dan nam je een stapeltje CD's mee naar een luisterruimte en maakte daar je keuze. En (waarschijnlijk) in 1984 zal daar het debuutalbum First Offense van Corey Hart tussen hebben gezeten. Ook toen had ik al een voorliefde voor prog- en hardrock en wat meer experimentele muziek, maar soms heb je gewoon zin in een mooie pop rock plaat als deze. Goed geschreven en gespeelde nummers met hier en daar een rauw randje in zang en instrumentatie.

De Canadees Corey Hart is aan de overkant van de oceaan behoorlijk succesvol geweest (dertig Top 40 hits in Canada en negen in de VS), maar is verder vrij onbekend gebleven. Aan de muziek kan het volgens mij niet gelegen hebben. Zo heeft de albumopener (en single) Sunglasses At Night alles in zich van een hit, maar reikte het nummer in Nederland toch niet verder dan nummer 48 in de Nationale Hitparade (dTROS Top 50 en de Nederlandse Top 40 werden niet eens bereikt). De leuke videoclip ten spijt.

Het album staat vol met lekkere uptempo tracks als Lamp At Midnite en At The Dance, met als uitschieters Peruvian Lady en She Got The Radio. Maar ook met kalmere tracks als It Ain't Enough en The World Is Fire kan Hart prima uit de voeten en vooral Does She Love You en Cheatin' In School zijn heerlijke tracks. Alle nummers zijn door hem zelf geschreven en zijn heerlijk 'coole' vocalen (luister naar het "no, no, no, no, no, no" in Does She Love You) redden zelfs de mindere momenten in bepaalde nummers. Alleen het afsluitende Jenny Fey gaat ten onder aan een teveel aan pathos en wordt op den duur een chanson d'urine.

Na dit debuut volgde Boy In The Box, met daarop zijn grootste hit Never Surrender, en dat album is minstens zo sterk. Ik ben Corey Hart blijven volgen tot en met zijn vijfde album en daarna uit het oog verloren. Hij is echter albums blijven uitbrengen tot aan 1998 en daarna heeft hij zijn carrière op een laag pitje gezet tot aan 2014, waarna weer een EP en een album zijn verschenen. Hij is in de tussenliggende periode wel incidenteel blijven samenwerken met andere artiesten, als uitvoerende en/of als songschrijver.

© 2021 TTZL

Officiële website: Corey Hart
Wikipedia EN: Corey Hart

YouTube: First Offense [album]

YouTube: Peruvian Lady
YouTube: Lamp At Midnite
YouTube: It Ain't Enough
YouTube: At The Dance
YouTube: Jenny Fey

YouTube: Sunglasses At Night [videoclip]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten