Zoeken in deze blog

zondag 14 maart 2021

#435: Frank Zappa ‎– F. Zappa's 10¢ Rare Meat - Feb.'62 (1983)

Begin jaren zestig probeert Frank Zappa als jonge twintiger de kost verdienen door op te treden in nachtclubs, maar ook door als componist te werken. Zo maakt hij in die tijd de soundtracks voor twee films: The World's Greatest Sinner (1962) en Run Home, Slow (1965). In dezelfde periode werkt hij als componist en producer voor lokale artiesten in de Pal Recording Studio van Paul Buff in Cucamonga, Californië. Zappa zou in augustus 1964 de studio overnemen van Buff en hernoemen in Studio Z.

Uit deze periode komen de opnamen die te horen zijn op de mini-LP F. Zappa's 10¢ Rare Meat - Feb.'62 uit 1983. De opnamen zijn daarna nog talloze keren uitgebracht, soms aangevuld met andere nummers uit die periode, door allerlei labels onder allerlei titelsDe genres van de nummers zijn rock & roll, surf music, (vroege) garage rock en vooral ook doo-wop:

Deze twee nummers zijn door Zappa geschreven en staan op de A en B kant van een single. Ze hebben een licht novelty-gehalte, wat in die tijd niet ongewoon was. De zanger is Ray Collins, die later zou opduiken als bandlid van The Mothers.

Deze twee nummers komen ook van één single en zijn door Zappa geschreven (en gespeeld) voor Bob Guy, de gastheer van het lokale horror TV programma Jeepers Creepers Theater. De tekst wordt niet gezongen, maar voorgedragen en dit is pure novelty.

Dit was een duo van twee broers met Mexicaanse wortels. Aan de A-kant van deze single is meegeschreven door Ray Collins en deze twee nummers wijzen op wat er later in de carriére van Zappa nog zou komen.

De liefde van Zappa voor doo-wop zat diep:

"The very first tunes that I wrote were 50's doo wop, Memories Of El Monte, and stuff like that. It's always been my contention that the music that was happening during the 50's has been one of the finest things that ever happened to American music and I loved it. I could sit down and write a hundred more of the 1950's type songs right now, and enjoy every minute of it."
Frank Zappa - In His Own Words (1974)

Vandaar ook de het vierde studio-album van The Mothers vol staat met door Zappa zelf gepende doo-wop nummers. Luister maar naar Cruising With Ruben & The Jets

Daar bleef het echter niet bij, want nummers van dat album kwamen regelmatig in nieuwe arrangementen op andere albums terecht. En ook op latere albums bleef Zappa nummers met doo-wop-invloeden opnemen, zoals WPLJ en Valerie van Burnt Weeny SandwichWould You Go All The Way van Chunga's Revenge en Cock-Suckers' Ball van Does Humor Belong In Music.

© 2021 TTZL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten