Zoeken in deze blog

zondag 29 november 2015

#159: Triumph - Just A Game (1979)

In de schaduw van de progressieve hardrock helden Rush opereert sinds 1975 het eveneens Canadese Triumph. Ze zijn behoorlijk bekend in Noord-Amerika, maar in Nederland laat hun bekendheid behoorlijk te wensen over. En gezien de kwaliteit van hun muziek is dat jammer.

Canadese hardrock bands hebben wat mij betreft een streepje voor op hun Amerikaanse evenknieën. Het is meestal net wat avontuurlijker, wat minder gepolijst en de teksten geven blijk van een kijk op de wereld die minder egocentrisch is dan die van hun zuiderburen.

Hun debuutalbum Triumph uit 1976 (ook wel: "In the Beginning...") werd alleen in Canada uitgebracht, maar hun tweede (Rock & Roll Machine) uit 1977 werd wel internationaal uitgebracht. 

De doorbraak in de US kwam echter met het uit 1979 stammende Just A Game doordat Hold On een kleine Top 40 hit werd. Het nummer begint heel rustig en komt dan na een minuut of twee langzaam op stoom. Na het horen van de mooie breaks, het lekkere gitaarwerk en mooie vocale harmonieën is wel duidelijk waarom het aansloeg. 

Lay It On The Line is een tweede track die veel airplay kreeg van de AOR-FM stations en wordt ook heden ten dage nog veel op oldies en classic rock radiostations gedraaid. Het is een goede midtempo rocker met prima gitaarsolo en zo'n track die het zeker in de auto heerlijk doet.

De albumopener Movin' On en American Girls zijn fijne uptempo rocksongs, maar er is ook genoeg variatie te vinden op het album. 

Zo zijn er twee tracks met blues-invloeden die toch heel verschillend zijn. Young Enough To Cry is uptempo bluesrock terwijl albumafsluiter Suitcase Blues een heel laidback nummer met jazz-invloeden is. En op het intermezzo Fantasy Serenade laat Rik Emmett horen ook prima met een akoestische gitaar overweg te kunnen.

Zoals het eigenlijk hoort is de titeltrack Just A Game het prijsnummer van het album. In een zeseneenhalve minuut durende midtempo rockepic komende alle sterke punten van Triumph naar voren. Prima vocalen, goed gitaarwerk, een mooie wisselwerking tussen bas en drums, afwisseling in dynamiek en tempo binnen een nummer en een heerlijke open productie die alle elementen goed tot hun recht laat komen.


Het leuke van het schrijven van zo'n blog is dat je in je collectie dingen tegenkomt waar je al een tijd niet meer naar geluisterd hebt. Triumph was een aangename herontdekking en ik zal ook hun andere LP's zeker weer eens uit de kast halen. En nu zie ik ook nog dat hun tien albums geremasterd zijn heruitgegeven...

© 2015 TTZL



Officiële website: Triumph

Wikipedia EN: Triumph
Wikipedia NL: Triumph
YouTube: Movin' On
YouTube: Lay It On The Line
YouTube: Young Enough To Cry
YouTube: American Girls
YouTube: Just A Game
YouTube: Fantasy Serenade
YouTube: Hold On
YouTube: Suitcase Blues


Geen opmerkingen:

Een reactie posten