Zoeken in deze blog

zondag 15 november 2015

#157: Elvis Costello & Allen Toussaint - The River In Reverse (2006)

Deze week overleed één van de grootste figuren uit New Orleans' rhythm & blues-wereld: Allen Toussaint. Muzikant, producer, songschrijver en arrangeur, maar veelal op de achtergrond bezig. Hij werkte samen en schreef hits voor onnoemelijk veel artiesten, zowel uit de New Orleans scene als daarbuiten. Een paar voorbeelden van tracks waar Allen Toussaint bij betrokken was:


Working In A Coal Mine [Lee Dorsey]
Fortune Teller [Benny Spellman]
What Do You Want The Girl To Do [Boz Scaggs]
Lady Marmelade (Voules vous coucher avec moi ce soir) [Labelle] 


In 2006 maakte hij een album samen met Elvis Costello getiteld The River In Reverse. Dit was een gevolg van hun ontmoeting op een benefietconcert voor de slachtoffers van de orkaan Katrina in 2005. Ze kenden elkaar al van Elvis Costello's album Spike uit 1989 (Allen Toussaint schreef de arrangementen voor de blazers), maar hadden tot dat moment hadden ze geen plannen voor een hernieuwde samenwerking.

Het album is een mengeling van oude Allen Toussaint songs en nieuwe songs, waarvan de titeltrack door Elvis Costello solo is geschreven. De rest schreven ze samen. Het merendeel van de nieuwe songs verhaalt over de orkaan en de nasleep ervan.Het album toont aan dat 1+1 niet altijd 2 is. Het resultaat kan ook meer zijn dan de som der delen en dat is hier het geval. Het spelplezier spat ervan af en het vakmanschap van beide heren én hun begeleiders is groot.

Of het nu gaat om downtempo tracks als Nearer To YouFreedom For The Stallion en All These Things of midtempo nummers als Tears, Tears And More TearsAscension Day en het formidabele The River In Reverse, het is allemaal prachtig en vormt een coherent geheel. 

Maar ook met de uptempo nummers kunnen de heren prima uit de voeten. Who's Gonna Help Brother Get Further? en International Echo zijn heerlijke tracks, maar het laatste nummer van het album slaat alles. Six-fingered Man (hier in een dampende live-uitvoering) is een passend slot van een geweldig album.

© 2015 TTZL

Officiële website: Elvis Costello

Officiële website: Allen Toussaint
Wikipedia EN: Elvis Costello

Wikipedia EN: Allen Toussaint
Wikipedia NL: Elvis Costello
Wikipedia NL: Allen Toussaint
YouTube: Nearer To You
YouTube: Tears, Tears And More Tears [live clip]
YouTube: Who's Gonna Help Brother Get Further?
YouTube: The River In Reverse [clip]
YouTube: Freedom For The Stallion
YouTube: Ascension Day [live clip]
YouTube: International Echo
YouTube: All These Things
YouTube: Six-fingered Man [live clip]

YouTube: Working In A Coal Mine [Lee Dorsey]
YouTube: Fortune Teller [Benny Spellman]
YouTube: What Do You Want The Girl To Do [Boz Scaggs]
YouTube: Lady Marmelade (Voules vous coucher avec moi ce soir) [Labelle] 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten