Zoeken in deze blog

zondag 8 november 2015

#156: Uriah Heep - Abominog (1982)



Uriah Heep. Voor de oorsprong van die bandnaam moeten we terug naar Kerstmis 1969. De aandacht die er was in Engeland voor de toen honderd jaar geleden overleden Charles Dickens zorgde ervoor dat de leden van de band Spice besloten hun naam te wijzigen in 'Uriah Heep', een karakter uit het boek David Copperfield

Vlak daarna bracht de band hun debuutalbum Very 'Eavy...Very 'Umble uit en begin jaren zeventig volgden succesvolle albums als Look At Yourself, Demons And Wizards en The Magician's Birthday

En alhoewel Uriah Heep nog steeds actief is (vier studio-albums sinds 2008) zijn ze nu bij het grote publiek hoogstens nog bekend van Easy Livin' (en misschien Return To Fantasy). Dat is best jammer, want ook na de jaren zeventig heeft Uriah Heep albums uitgebracht die het beluisteren meer dan waard zijn, zoals bijvoorbeeld Abominog uit 1982. 


In 1980 bestond de band na het album Conquest alleen nog uit Mick Box (het enige constante bandlid). Er waren twee opties: stoppen of opnieuw beginnen. Hij koos voor het laatste, belde drummer/oudgediende Lee Kerslake op en formeerde een nieuwe band. 

Dit gezelschap maakte een album dat Uriah Heep transporteert van de jaren zeventig naar de jaren tachtig. Heel duidelijk zijn de invloeden van de New Wave Of British Heavy Metal in harde felle tracks als Too Scared To Run en Running All Night Long (With The Lion).

Het merendeel van de tracks leunt echter meer richting de typische Amerikaanse jaren tachtig muziek AOR ('album oriented rock', een FM radio format) van groepen als Foreigner, Journey en Boston. 

Sommige tracks zijn zonder meer geslaagd te noemen: Chasing ShadowsHot Persuasion en Sell Your Soul. Goede melodieën en venijnige passages die echo's hebben van het gothic metal ensemble van weleer. Sommige nummers zijn iets té gepolijst uitgepakt en kunnen maar net aan de goede kant van de pop/rock-lijn gehouden worden: Hot Night In A Cold TownThat's The Way It Is en Think It Over. Dat kan helaas niet gezegd worden van On The Rebound.


Tenslotte is er nog de downtempo cover van Sue Saad And The Next (dat in Nederland een hitje had met Young Girl). Uriah Heep's versie van Prisoner is niet slecht, maar het origineel vind ik beter.

Abominog is daarmee misschien geen vijfsterrenplaat, maar wel genietbaar en een belangrijk album in het oeuvre van Uriah Heep. En het is ook een mooie aanleiding om zowel het vroege als het huidige werk weer eens te gaan beluisteren.

© 2015 TTZL


Officiële website: Uriah Heep
Fan website: The Official Uriah Heep Discography

Wikipedia EN: Uriah Heep 
Wikipedia NL: Uriah Heep
YouTube: Too Scared To Run
YouTube: Chasing Shadows
YouTube: On The Rebound
YouTube: Hot Night In A Cold Town
YouTube: Running All Night Long (With The Lion)
YouTube: That's The Way It Is
YouTube: Prisoner
YouTube: Hot Persuasion
YouTube: Sell Your Soul
YouTube: Think It Over

YouTube: Easy Livin' [van 'Demons And Wizards, 1972)
YouTube: Return To Fantasy [van 'Return To Fantasy', 1975]
YouTube: Young Girl [Sue Saad And The Next]
YouTube: Prisoner [Sue Saad And The Next]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten