Zoeken in deze blog

zaterdag 24 oktober 2015

#155: Arbeid Adelt! - Jonge Helden (1983)

In een tijd dat de popmuziek in België hoogtijdagen beleefde (Telex, T.C. Matic, De Kreuners, Jo Lemaire, The Kids) en in Nederland pop in je moerstaal in was (Doe Maar, Toontje Lager, Het Goede Doel) ontstond in België Arbeid Adelt! en dat was andere koek!

Hoekige electro-pop, die qua intensiteit, ruigheid en scherpe randen doet denken aan de op dat moment nog na-smeulende punk, wordt gekoppeld aan al even scherpe en vaak absurdistische teksten. Vooral in België sloeg Arbeid Adelt! in als een bom, maar ook in Nederland waren David Salamon, Luc van Acker en Marcel Vanthilt bij met name de VPRO graag geziene gasten. Marcel Vanthilt zou later nog een prominente VJ worden in de beginjaren van MTV (toen het nog leuk was...).

De mini-LP opent met het nerveuze Ik Sta Scherp gevolgd door het ontregelende Jonge Helden met de confronterende openingszinnen:

Het wordt tijd dat het oorlog wordt
Jonge helden, ze willen sterven
En lijken op hun kolven kerven

Na Roodborstje (dat is wat het doet vermoeden) volgt het hoogtepunt van kant A: De Man Die Alles Noteert. In dit nummer ligt het tempo veel lager dan in de openingsnummers en wordt een 'film noir'-achtige sfeer opgeroepen in zowel tekst als muziek. Het is een vrij kale instrumentatie waarin bas en drums constante pulsen verzorgen over mooie, ijle synthesizerklanken en spaarzame toetsenpartijen nog wat accenten verzorgen.


Kant B opent met een Latijnse les waarvan de muzikale omlijsting de subtiliteit heeft van een industrieel machinepark: Capita Selecta. Hierna volgt het ontregelende 65+ met voor het eerst een hoofdrol voor de elektrische gitaar en een paar dichtregels die je meteen bij les houden:

Mijn urine stinkt zoals die van mijn tantes
De één is 75, de ander 85
Ik ben een bejaarde

Net als op kant A is op kant B het laatste nummer de hoofdprijs: Het Meisje Van Mijn Hart. Een lekker springerig ritme, mooie hoofdrol voor de saxofoon en een nonsenstekst die gebracht wordt door iemand die duidelijk uit zijn evenwicht is gebracht door het meisje van zijn hart.

Na dit debuut maakte Arbeid Adelt! begin jaren negentig nog een mini-LP en twee albums waarna ze het voor gezien hielden. Na een reünie in 2007 begon de groep weer af en toe op te treden en 2015 is het jaar van de comeback. Na een mini-LP op Record Store Day (18 april 2015) lieten ze in een interview op Pukkelpop weten dat er een nieuwe plaat uitkomt getiteld Slik (single: 50000 Hi-Hats)Al hun eerdere werk is ook al dit jaar verzameld op een mooi 3CD overzicht.

Op YouTube staat een goede live-registratie uit 2011 waarin Arbeid Adelt! de hele mini-LP Jonge Helden vertolkt.

© 2015 TTZL


Officiële website: Arbeid Adelt!

Wikipedia NL: Arbeid Adelt!
YouTube: Ik Sta Scherp
YouTube: Jonge Helden
YouTube: Roodborstje
YouTube: De Man Die Alles Noteert
YouTube: Capita Selecta
YouTube: 65+
YouTube: Het Meisje Van Mijn Hart

YouTube: 50000 Hi-Hats
YouTube: Jonge Helden (hele mini-LP live at Ancienne Belgique) (2011)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten