Zoeken in deze blog

zaterdag 3 oktober 2015

#152: Gruppo Sportivo - Sombrero Times (1984)

De hoogtijdagen van Gruppo Sportivo lagen in de late jaren 70. Toen hadden ze hits met Rock 'N RollHey Girl en Disco Really Made It en reikte het album Back To 78 tot plaats 3 in de albumlijst. 

Daarna werd het commerciële succes wat minder, maar dat wil niet zeggen dat ze stopten met goede muziek maken. Het album Sombrero Times uit 1984 is daarvan een prima voorbeeld. 

Het album opent met het ook op single uitgebrachte Radar. Een springerige, uptempo track met prominente bas en blazers, lekkere toetsenbordsolo en heerlijke, typische Gruppo Sportivo-koortjes. Het nummer had het verdient om een flinke hit te worden. Het daaropvolgende Why-Oh-Why? en de andere single Two Tickets For Rio zijn tracks die qua sfeer en tempo verwant zijn.

Tekstueel is er, zoals meestal in de kunstwerkjes van Hans Vandenburg, weer het nodige te genieten. Zo is Give It Up een mooie, melancholische song over een man die voodoo gebruikt om te proberen een vrouw van hem te laten houden (let ook even op de fijne saxsolo op driekwart van het nummer!). En Family Life is een kritische beschouwing van de hoeksteen van de samenleving over een mooi contrasterende, bedrieglijk lieflijke melodie.

In Good In Bad komt het leuke gehaspel met Nederlands en Engels voor zoals we dat ook kennen uit bijvoorbeeld Hey Girl ("She said your nose is running honey - I said sorry, but it's not"). Het is nummer zelf is aardig, maar niet erg opvallend.

Voor iemand zoals ik, die niet zoveel op heeft met Kerstmis, zijn de eerste twee regels van Get Up Enjoy erg aansprekend:

Thank God it's only Christmas two days a year,
'Cause you know I'm more than happy with my chips and beer

Het is verder een prima nummer dat lekker afwisselend is qua dynamiek en instrumentatie. 

Ook leuk is Girls In Slow-Motion (Eating A Banana) waarin de quasi-kunstzinnige, erotisch geladen videoclips van midden jaren 80 worden op de hak genomen over een reggaemelodie.

Het album sluit af met Mumbo Jumbo, een wat stuurloos nummer met Tom Tom Club-achtige invloeden, en What Kind Of Normal Guy Am I? dat voorbij is gekabbeld voordat je het weet. Samen met het eerder genoemde Good In Bad zijn het niet de krachtigste nummers op het album, maar de andere zeven tracks vergoeden veel. 

In 2000 is een groot deel van het oudere werk van Gruppo Sportivo her-uitgebracht op CD, maar helaas zat Sombrero Times daar niet bij. We moeten het daarom doen met de oude vinylplaat en die is gelukkig nog goed en voor acceptabele prijzen verkrijgbaar.

© 2015 TTZL


Officiële website: Gruppo Sportivo

Wikipedia EN: Gruppo Sportivo
Wikipedia NL: Gruppo Sportivo
YouTube: Radar
YouTube: Why-Oh-Why?
YouTube: Give It Up
YouTube: Get Up Enjoy
YouTube: Two Tickets For Rio
YouTube: Good In Bad
YouTube: Family Life
YouTube: Girls In Slow-Motion (Eating A Banana)
YouTube: Mumbo Jumbo
YouTube: What Kind Of Normal Guy Am I?

YouTube: Rock 'N Roll [clip]
YouTube: Hey Girl
YouTube: Disco Really Made It

Geen opmerkingen:

Een reactie posten