Zoeken in deze blog

zaterdag 26 september 2015

#151: Klark Kent - Klark Kent (1980)

Stewart Copeland was naast drummer van The Police ook actief als songschrijver. Samen met de andere leden van The Police, maar zeker ook solo. Nummers als On Any Other Day, Contact  en Does Everyone Stare van Reggatta de Blanc (1979) en Bombs Away en The Other Way Of Stopping van Zenyatta Mondatta (1980) getuigen daarvan. 

Toch was dit niet voldoende voor Stewart Copeland. De dominantie van Sting werd steeds groter en daarom bracht hij onder het pseudoniem Klark Kent (een minieme variatie op het alter ego Clark Kent van Superman) een aantal singles en de 10" Klark Kent uit.
(in sommige landen 'Klerk Kant' vanwege auteursrechtproblemen)

De hoes van de 10" bestond uit een uitgesneden 'K' met een groene binnenhoes erin waarvan de tekst keurig verborgen bleef achter de 'K'. De plaat was geperst op groen vinyl (net als de voorgaande singles). 

De muziek op Klark Kent ligt deels in het verlengde van de eerder genoemde tracks van The PoliceExcesses en Old School hadden niet misstaan op een The Police-album.

De plaat opent echter met de trits Don't CareAway From Home en Rich In A Ditch. Deze nummers hebben de energie van de punk, lekker springerige, hoekige ritmes en de zo kenmerkende Stewart Copeland-vocalen. Half gesproken/half gezongen en met een unieke intonatie. 

De beste nummers zijn wat mij betreft GrandelinquentGuerilla en Kinetic Ritual. (Bijna) Instrumentale tracks die heel inventief in elkaar zitten en pas na een paar luisterbeurten al hun geheimen prijsgeven.

Klark Kent is een echt solo-album in de zin dat Stewart Copeland alle instrumenten en vocalen voor zijn rekening neemt en het album ook zelf geproduceerd heeft. 

De nummers van deze 10" zijn samen met de b-kanten van de singles en wat andere losse tracks verzameld op de CD Kollected Works uit 1995. Dat klinkt interessant, maar doordat de CD al lang niet meer verkrijgbaar is zijn de prijzen voor tweedehands al opgelopen tot een euro of 50!

© 2015 TTZL


Officiële website: Stewart Copeland (a.k.a. Klark Kent)

Wikipedia EN: Stewart Copeland
Wikipedia NL: Stewart Copeland
YouTube: Don't Care
YouTube: Away From Home
YouTube: Rich In A Ditch
YouTube: Grandelinquent
YouTube: Guerilla
YouTube: Old School
YouTube: Excesses
YouTube: Kinetic Ritual

THE POLICE:
YouTube: On Any Other Day [van 'Reggatta de Blanc', 1979]
YouTube: Contact [van 'Reggatta de Blanc', 1979]
YouTube: Does Everyone Stare [van 'Reggatta de Blanc', 1979]
YouTube: Bombs Away [van 'Zenyatta Mondatta', 1980]
YouTube: The Other Way Of Stopping [van 'Zenyatta Mondatta', 1980]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten