Zoeken in deze blog

zondag 6 december 2015

#160: Johnny Cash - American Recordings (1994)

De eerste single van Johnny Cash verschijnt in juni 1955 en dat is het begin van een succesvolle carrière tot aan het begin van de jaren 80. Daarna komt de klad erin tot het punt waarop zijn platenmaatschappij zijn contract ontbindt. 

Hij blijft daarna platen maken voor diverse maatschappijen, maar zonder al teveel succes. Hij komt echter onder de aandacht van een nieuw publiek als hij in 1991 zingt op Man In Black van de christelijke punkband One Bad Pig en in 1993 op U2's The Wanderer

Omdat een nieuw contract bij een grote maatschappij er niet meer in lijkt te zitten is het aanbod van producer Rick Rubin (zie ook #12, #17 en #36) zeer welkom. Rubin had net zijn platenlabel omgedoopt van Def American (vooral bekend van rap en hardrock) naar American Recordings en hij nam onder dezelfde titel een album op in Cash' huiskamer met alleen zijn gitaar als begeleiding.

Zijn 81e album zou een glorieuze comeback betekenen voor Johnny Cash. Zowel de kritieken als de verkoopcijfers waren goed. 

Het album kent drie soorten nummers. Zo zijn er twee nieuwe versies van zijn eigen nummers. Delia's Gone is een bewerking van een nummer uit 1962. De tekst was al donker en luguber, maar in de kale instrumentatie van alleen zang en gitaar wint het alleen maar aan betekenis. Ook de nieuwe versie van de 'traditional' Oh, Bury Me Not (Introduction: A Cowboy's Prayer) is misschien nog wel indrukwekkender dan de versie uit 1965.

De tweede categorie zijn de covers van uiteenlopende artiesten als Nick Lowe, Kris Kristofferson, Glenn Danzig, Leonard Cohen, Tom Waits en Loudon Wainwright III. Johnny Cash weet de nummers van deze artiesten totaal naar zijn hand te zetten en te laten klinken als een eigen nummer, terwijl hij de geest van het nummer intact laat (de originele versies staan ter vergelijking onderaan dit blog):

The Beast In Me [Nick Lowe]
Why Me Lord [Kris Kristofferson]
Thirteen (edit) [Danzig]
Bird On A Wire [Leonard Cohen]
Tennessee Stud [live - Eddie Arnold]
Down There By The Train [Tom Waits]
The Man Who Couldn't Cry [live - Loudon Wainwright III]

Maar het meest indrukwekkend zijn de nieuwe nummers. Let The Train Blow The Whistle en Like A Soldier zijn geweldige nieuwe tracks. Slechts weinigen zullen het voor mogelijk hebben gehouden dat Cash nog daartoe in staat was. De andere twee nummers doen daar nog een schepje bovenop. 

Redemption gaat het over Cash' eeuwige worsteling met zonde en verlossing en in Drive On weet hij in minder dan 2½ minuut bijzonder treffend de problemen van een Vietnam-veteraan te schetsen. Kippenvel!

Na American Recordings zouden er nog vijf albums in de 'American'-serie verschijnen (waarvan twee posthuum) en een box (Unearthed) met nog eens vijf albums. Allemaal zeer de moeite waard. 

Op het vierde album uit de serie (American IV: The Man Comes Around) staat één van de mooiste én bekendste covers uit de serie: Hurt, een nummer van de industrial band Nine Inch Nails. Het originele nummer was al intens, maar Cash' stijgt daar wat mij betreft nog bovenuit. 

We mogen Rick Rubin wel heel dankbaar zijn dat hij Johnny Cash in de laatste 10 jaar van zijn leven in staat heeft gesteld nog zoveel mooie muziek uit te brengen.

© 2015 TTZL


Officiële website: Johnny Cash

Wikipedia EN: Johnny Cash
Wikipedia NL: Johnny Cash
YouTube: Delia's Gone [clip]
YouTube: Let The Train Blow The Whistle
YouTube: The Beast In Me
YouTube: Drive On
YouTube: Why Me Lord
YouTube: Thirteen (edit)
YouTube: Oh, Bury Me Not (Introduction: A Cowboy's Prayer)
YouTube: Bird On A Wire
YouTube: Tennessee Stud [live]
YouTube: Down There By The Train
YouTube: Redemption
YouTube: Like A Soldier
YouTube: The Man Who Couldn't Cry [live]

YouTube: Delia's Gone [1962]
YouTube: Thirteen [langere versie van Unearthed, 2003]
YouTube: Bury Me Not On The Lone Prairie [1965]
YouTube: Hurt [2002]

YouTube: The Beast In Me [Nick Lowe, 1994]
YouTube: Why Me Lord [Kris Kristofferson, 1972]
YouTube: Thirteen [Danzig, 1999]
YouTube: Bird On A Wire [Leonard Cohen, 1969]
YouTube: Tennessee Stud [Eddie Arnold, 1959]
YouTube: Down There By The Train [Tom Waits, 2006] 
YouTube: The Man Who Couldn't Cry [Loudon Wainwright III, 1973]
YouTube: Man In Black [One Bad Pig, 1991]
YouTube: The Wanderer [U2, 1993]
YouTube: Hurt [Nine Inch Nails, 1994]Geen opmerkingen:

Een reactie posten