Zoeken in deze blog

zondag 20 december 2015

#162: AyseDeniz Gokcin - Pink Floyd Lisztified: Fantasia Quasi Sonata (2012)

Popbewerkingen van klassieke werken (zoals The 5th door Ekseption) en klassieke bewerkingen van popsongs (zoals Whole Lotta Love door het London Symphony Orchestra) zijn niet nieuw. 

Toch was ik aangenaam verrast toen ik bij toeval in aanraking kwam met het werk van AyseDeniz Gokcin (een Engelse versie van haar naam Ayşedeniz Gökçin). Zij is een Turkse klassieke pianiste die studeerde aan de Eastman School of Music (US) en de Royal Academy of Music (UK).

In 2012 verscheen er van haar exclusief op iTunes een single getiteld Pink Floyd Lisztified: Fantasia Quasi Sonata. Hierop heeft ze drie nummers van Pink Floyd bewerkt voor solo-piano in de stijl van Franz Liszt.

De eerste track is Hey You van het Pink Floyd album The Wall. De intro van het nummer is heel verstild en dan na driekwart minuut doemt de melodie van Hey You op. Vervolgens ontspint zich een mooi solo-pianostuk, inderdaad in een op Liszt gebaseerde stijl, waarin het Pink Floyd nummer steeds opnieuw opduikt.

Ook in de andere twee nummers (Wish You Were Here + Another Brick In The Wall) pakt deze werkwijze wonderlijk mooi uit. De wisselwerking tussen eigen improvisaties en de originele melodieën maken het tot een intrigerend geheel.

Blijkbaar sloeg de single nogal aan, want inmiddels heeft ze een hele CD gemaakt met Pink Floyd bewerkingen en heeft ze onlangs het Nirvana Project uitgebracht. Getuige de Smells Like Teen Spirt Variations lijkt dit ook weer een voltreffer. 

Dat ze zich niet tot één genre beperkt toont ook de Michael Jackson Mashup on Piano waarin ze alle geluiden met de piano maakt door er onder andere ook op te slaan en aan de snaren te plukken.

Je kunt ongetwijfeld van deze muziek genieten als je de originelen niet kent, maar de herkenning van de melodieën is voor mij een grote meerwaarde. 

Dat AyseDeniz Gokcin zich niet alleen thuis voelt in het schemergebied tussen klassiek en pop is ook te zien op YouTube. Daar staan voorbeelden van haar in een meer klassieke setting met orkest, zoals in deze Rachmaninoff Paganini Variations

© 2015 TTZL


Officiële website: AyseDeniz Gokcin

Wikipedia EN: AyseDeniz Gokcin
YouTube: Hey You


YouTube: Hey You [Pink Floyd, 'The Wall' - 1979]
YouTube: Wish You Were Here [Pink Floyd, 'Wish You Were Here' - 1975]
YouTube: Another Brick In The Wall [Pink Floyd, 'The Wall' - 1979]
YouTube: Whole Lotta Love [LSO, 'Classic Rock' - 1978]
YouTube: The 5th [Ekseption, 'Ekseption' - 1969]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten