Zoeken in deze blog

zondag 13 december 2015

#161: The Nomads - Where The Wolf Bane Blooms (1983)

Garage Rock (of Garage Punk) is van origine een Noord-Amerikaans fenomeen. New York Dolls, Ramones, The Cramps, MC5 en The Stooges zijn enkele beroemde (of beruchte) voorbeelden. Toch wordt er ook in andere landen vuig gerockt. In Zweden is er sinds de jaren tachtig een levendige scene waarvan The Nomads één van de oudgedienden zijn.

Ontstaan in 1981 brachten The Nomads in 1983 hun debuut mini-LP uit getiteld Where The Wolf Bane Blooms
NB wolf's bane heet in het Nederlands monnikskap (een giftige plant)

De plaat kreeg in de Nederlandse pers en muziekbladen terecht lovende recensies. The Nomads doen niet onder voor hun overzeese vakbroeders. Dat blijkt ook wel uit de erkenning die ze de afgelopen jaren hebben gekregen. Zo was er een heus tribute album in 2003 en hebben ze op het podium gestaan met genre-grootheden als Jello Biafra (Dead Kennedys), Wayne Kramer (MC5) en The Dictators.

Op het album staan twee zelf geschreven nummers. Lowdown Shakin' Chills is een juweeltje en laat horen dat The Nomads begrijpen hoe je goede garage rocksong maakt. Van het pakkende intro en het lekkere orgeltje tot de gedreven zang en de smerige gitaar, alles klopt. Ook Rockin' All Trough The Night (hier in een live versie uit 2013) is prima.

Aan de keuze van de covers zie je dat ze al langere tijd in de garage verbleven. In plaats van voor de hand liggende nummers van bekende artiesten kozen ze bijvoorbeeld voor The Way You Touch My Hand van de obscure band The Revelons. Ten opzichte van het origineel uit 1979 is de versie van The Nomads wel heel wat sneller en ruiger.

Een andere opvallende keuze is I'm 5 Years Ahead Of My Time van The Third Bardo, een band uit New York die slechts een klein jaar (in 1967) bestond. Een geweldig nummer dat doet denken aan het ruigere werk van The Animals en waarvan ik niet weet of ik nou het origineel of de cover beter vind.

Dieper terug in de muziekhistorie gaan ze ook met een cover van Chuck Berry's Downbound Train (uit 1955) en Milkcow Blues (uit 1930) van één van de pioiers van de blues, Sleepy John Estes. Het fascinerend om te horen wat ze met Berry's origineel hebben gedaan en als je de originele Milk Cow Blues niet kent zou je kunnen denken dat het een origineel nummer van The Nomads was.

Al met al is Where The Wolf Bane Blooms een plaatje dat na dertig jaar nog niets van zijn glans heeft verloren. Dat The Nomads daarna nog meer prachtige platen hebben gemaakt, en nog steeds doen, maakt het alleen nog maar mooier.

© 2015 TTZL


Officiële website: The Nomads

Wikipedia EN: The Nomads
YouTube: The Way You Touch My Hand
YouTube: I'm 5 Years Ahead Of My Time
YouTube: Lowdown Shakin' Chills
YouTube: Rockin' All Trough The Night (2013 live)
YouTube: Downbound Train
YouTube: Milkcow Blues

YouTube: The Way You Touch My Hand (The Revelons, 1979)
YouTube: I'm 5 Years Ahead Of My Time [The Third Bardo, 1967]
YouTube: Downbound Train [Chuck Berry, 1955]
YouTube: Milk Cow Blues [Sleepy John Estes, 1930]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten