Zoeken in deze blog

zondag 27 december 2015

#163: John Williams - Star Wars V: The Empire Strikes Back (1980)

Het is je wellicht ontgaan, maar er is een nieuwe Star Wars film verschenen.....

Net als bij de vorige zes delen is ook bij deze film de muziek weer geschreven door John Williams (nee, niet die van 'Help, mijn man is klusser!'). Dat is goed nieuws, want de muziek van John Williams heeft al vele films naar een hoger plan getild. 
Naast Star Wars schreef hij ook bijvoorbeeld de muziek voor Fiddler On The Roof, The Poseidon Adventure, Jaws, Indiana Jones, Superman, E.T., JFK en nog veel, veel meer).

Het tweede van de cyclus, Star Wars V: The Empire Strikes Back, wordt alom als het beste Star Wars deel tot nog toe gezien en dat geldt evenzeer voor de soundtrack. En dan vooral de uitgave uit 1997 die geremasterd is en bijna twee keer zoveel muziek bevat ten opzichte van het origineel uit 1980.

De opening van het album is traditioneel de 20th Century Fox Fanfare (van Alfred Newman). Dit voelt heel vertrouwd als het begin van een Star Wars film, maar zullen we bij het nieuwe deel moeten missen. Die film is immers gemaakt door Disney en niet meer door Fox.

Daarna volgt Main Title/Ice Planet Hoth waarin de inmiddels iconische beginmuziek overgaat in de muziek die de geweldige scenes op de ijsplaneet begeleiden. Iedere hoofdpersoon heeft een eigen leidmotief dat regelmatig in de muziek terugkeert als deze persoon weer ten tonele verschijnt.

Dit horen we bijvoorbeeld in Han Solo And The Princess, Yoda's Theme en The Training Of A Jedi Knight/The Magic TreeMaar de meest krachtige en bekende is toch wel die van de slechterik: The Imperial March (Darth Vader's Theme).

Het dubbelalbum staat verder vol met geweldige (film)muziek waarvan je ook kunt genieten als niets met de Star Wars films hebt. De geremasterde en uitgebreide versie is in 2004 heruitgegeven en in 2015 nog eens als Ultimate Soundtrack Collection Box Set.

Mocht je de film een keer op een ander manier willen kijken dan kan ik The Empire Strikes Back Uncut aanbevelen. Hierin hebben fans allemaal 15 seconden van de film nagemaakt waarna ze achter elkaar zijn gemonteerd en er zo een remake van de film ontstond.
© 2015 TTZL


Fan website: John Williams
Wikipedia EN: John Williams
Wikipedia NL: John Williams

Geen opmerkingen:

Een reactie posten