Zoeken in deze blog

zaterdag 2 mei 2020

#390: Tony Allen (1940-2020)

"Zonder Tony Allen was er geen afrobeat" zei Fela Kuti. Hij was "misschien wel de beste drummer die ooit geleefd geeft" volgens Brian Eno. En Flea  noemt hem zijn held en heeft het over "die wildeman, met een groot en goed hart en een unieke diepe groove".

Afgelopen donderdag overleed Allen op 79-jarige leeftijd in zijn woonplaats Parijs, maar hij werd geboren in Lagos, Nigeria. Hij leerde zichzelf drums spelen op 18-jarige leeftijd en ontmoette Fela Kuti in het muziekcircuit van Lagos. In 1964 vroeg Fela hem om auditie te doen voor een jazz-highlife band die Fela aan het vormen was (Koola Lobitos). Deze band werd later Africa 70 waarmee afrobeat echt tot ontwikkeling kwam (zie ook blog #27).

Naar aanleiding van zijn overlijden verschijnen er in de muziekpers vele artikelen over Tony Allen. Daarin worden voorbeelden genoemd van nummers waarin zijn karakteristieke drummen te horen is. Voorop staan natuurlijk de nummers met Fela Kuti, zoals Gentleman waarin Allen na een minuut of twee de hele band op sleeptouw neemt op een ingetogen manier. Of Zombie waarin Allen een fanatiek en hypnotiserend ritmepatroon neerlegt waarover de rest van de band kan soleren. Andere voorbeelden zijn Rofoforo Fight, No Agreement en Expensive Shit.

Na de dood van Fela Kuti in 1997 bleef Tony Allen actief. Hij maakte solo-albums die de traditie voortzetten, zoals Lagos No Shaking met onder andere Ise Nla. Daarnaast speelde hij met een grote verscheidenheid aan artiesten. Zo werkte hij mee aan het album 5:55 van Charlotte Gainsbourg en is zijn geluid goed heel herkenbaar in met name Night-Time Intermission.

Hij maakte deel uit van een aantal 'supergroepen' zoals The Good, the Bad and the Queen met Damon Albarn (van Blur en Gorillaz), Paul Simonon (van The Clash) en Simon Tong (van The Verve). De invloeden van de diverse leden werden tot een mooi nieuw geheel gesmeed zoals te horen is in bijvoorbeeld Nineteen Seventeen (live)

Daarnaast vormde hij Rocket Juice and the Moon met Flea (van Red Hot Chili Peppers) en wederom Albarn. Zij speelden weer heel andere muziek, een soort mix van afrobeat en psychedelische funk. Luister maar eens naar Hey Shooter (met Erykah Badu) of Chop Up (met M.anifest & M3NSA)

Met Tony Allen is weer een groot musicus heengegaan, maar zijn bijdrage aan de muziek zal niet snel vergeten worden.

© 2020 TTZL


Officiƫle website: Tony Allen
Wikipedia EN: Tony Allen

YouTube: Gentleman
YouTube: Zombie
YouTube: Rofoforo Fight
YouTube: No Agreement
YouTube: Expensive Shit
YouTube: Ise Nla
YouTube: Night-Time Intermission
YouTubeNineteen Seventeen (live)
YouTube: Hey Shooter
YouTube: Chop Up

Geen opmerkingen:

Een reactie posten