Het einde van de jaren zeventig en het grootste deel van de jaren tachtig werd gekenmerkt door een somber en pessimistisch toekomstbeeld. Van Kooten en De Bie bedachten hiervoor de term "doemdenken".
In de punkbeweging werd dit goed verwoord door de term "No Future". Werkloosheid, woningnood, angst voor een Derde Wereldoorlog en grootschalige heroïneverslaving leidden tot maatschappelijke onrust die onder andere tot uiting kwam krakersrellen,
demonstraties tegen kernwapens en de kroningsoproer.
De Nederlandse punkbeweging was in die periode nauw verwant aan de krakersbeweging en wijd verspreid over Nederland. In Utrecht, Groningen en Rotterdams was een bloeiende punkscene en ook in Noord-Holland (Amsterdam, Zaandam, Wormer) was veel activiteit. De muziek werd vaak gekenmerkt door een maatschappelijke betrokkenheid.
In de tweede helft van de jaren tachtig werden veel van de hierboven aangehaalde problemen aangepakt in Nederland en kwam er ook ruimte voor aandacht voor problemen over de grens. Dit leidde tot een aantal benefiet-albums waarvan ik er drie wil belichten.
In 1985 verscheen de LP Support The Miners' Strike ter ondersteuning van de stakende mijnwerkers in Engeland. In september en oktober 1984 werden vijftien benefietconcerten gegeven waar geld werd ingezameld. De hoestekst vermeld dat de geluidskwaliteit niet perfect is en dat de opnamen min of meer toevallig tot stand kwamen, maar het doel heiligt de middelen, nietwaar?. Op het album staan live-versies van nummers van The Ex (Squat!, Crap-rap), Morzelpronk (De Kuur) en Zowiso (zoals New Present Day Offers en Blacks Prison).
Viva Umkhonto! uit 1987 is een in Nederland door Konkurrel uitgegeven benefiet-album voor uMkhonto we Sizwe, de militaire velugel van toen nog de Zuid-Afrikaanse verzetsbeweging ANC. Net als bij Support The Miners' Strike is er uitgebreide informatie bij het album gestoken. The Ex en Morzelpronk zijn weer aanwezig, maar ook BGK (Nothing Can Go Wrong) en bijdragen van buitenlandse bands als Scream (Feel Like That), Everything Falls Apart (Pain) en 76% Uncertain (Another).
In 1988 kwam het album Intifada (The Palestinian Uprising) ter ondersteuning van de eerste Palestijnse opstand tegen Israel. Het album kwam opnieuw uit op het Konkurrel label en is dit keer een geheel Nederlandse gelegenheid. Opnieuw zit er volop documentatie bij en natuurlijk bijdragen van The Ex (Fright en Tent No. 50) naast bijvoorbeeld The Vernon Walters (Lonely Women), De Kift (Brandend Zand) en Trespassers W (Nightmare With Extended Neck).
Bij dit soort albums zitten er onvermijdelijk nummers bij die je in meer of mindere mate aanspreken. Maar los van de muziek en zelfs los van het wel of niet sympathie hebben voor het onderwerp van de benefiet, vind ik het doorgaans prijzenswaardig als mensen zich inzetten voor een een bepaalde zaak.
Mocht je meer willen lezen over punk in Nederland, dan zou je eens op onderstaande links kunnen klikken:
De Groene Amsterdammer: Woedend lawaai
Zaanse verhalen: Punk aan de Zaan deel 1 / deel 2 / deel 3 / deel 4
Noordhollands Dagblad: Feestelijke reünie van Wormerpunk
Wikipedia: Punk in Nederland
© 2020 TTZL
YouTube: Squat! [The Ex]
YouTube: Crap-rap [The Ex]
YouTube: De Kuur [Morzelpronk]
YouTube: New Present Day Offers [Zowiso]
YouTube: Blacks Prison [Zowiso]
YouTube: Feel Like That [Scream]
YouTube: Nothing Can Go Wrong [BGK]
YouTube: Pain [Everything Falls Apart]
YouTube: Another [76% Uncertain]
YouTube: Fright [The Ex]
YouTube: Tent No. 50 [The Ex]
YouTube: Lonely Women [The Vernon Walters]
YouTube: Brandend Zand [De kift]
YouTube: Nightmare With Extended Neck [Trespassers W]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten