Zoeken in deze blog

zondag 10 mei 2020

#391: Kraftwerk - Trans Europa Express (1977)

In een week waarin het overlijden bekend gemaakt werd van Dave Greenfield (van The Stranglers) en van Little Richard, kwam ook het nieuws van het overlijden van Florian Schneider. Hij was mede-oprichter van Kraftwerk en met Ralf Hütter van 1970 tot 2008 het "Dreh- und Angelpunkt" van de band.

Eind jaren zestig leren Schneider en Hütter elkaar kennen op een hogeschool voor muziek in Düsseldorf en zijn ze actief in de lokale kunst- en muziekscene. Ze sluiten zich aan bij de band Organisation die één album uitbrengt: Tone Float. Kort daarna verlaten ze band weer en beginnen ze met andere muzikanten te spelen onder de naam Kraftwerk

De eerste twee albums (Kraftwerk en Kraftwerk 2) zijn geïmproviseerde, experimentele albums, voornamelijk gespeeld op traditionele instrumenten. Op het derde album (Ralf Und Florian) hebben synthesizers en drummachines een prominentere rol en doet ook de vocoder zijn intrede. Het vierde album (Autobahn) liet voor het eerst het nu zo klassieke Kraftwerk-geluid horen en Schneider en Hütter hebben die eerste drie albums sindsdien genegeerd. De albums zijn nooit officieel op CD verschenen en ook op hun mix-album (The Mix), live-albums (Minimum-Maximum en 3-D Der Katalog/3-D The Catalogue) en carrière-overzicht (Der Katalog/The Catalogue) zijn ze geheel afwezig.

Alle Kraftwerk albums zijn mij dierbaar, maar het absolute hoogtepunt is voor mij Trans Europa Express/Trans Europe Express. Het was het eerste album waarvan naast een Duitstalige versie ook een volledig Engelstalige versie verscheen. Het vorige album verscheen namelijk wel in twee versies (Radio-Aktivität/Radio-Activity), maar de inhoud van beide was dezelfde mix van Duits en Engels. 

Beide versies hebben hun charme, maar als ik moet kiezen ga ik toch voor de Duitse versie omdat de teksten in hun moedertaal beter overkomen. Opener is Europa Endlos (Europe Endless) waarin een traag, stuwend ritme en een 'eindeloze' melodielijn een mooi huwelijk aangaan. In het reflectieve Spiegelsaal (The Hall Of Mirrors) gaat het tempo nog verder naar beneden om uit te monden in een hypnotiserende sfeer. Het met een komische tekst gezegende Schaufensterpuppen (Showroom Dummies) sluit kant A af en laat opnieuw horen hoe goed Kraftwerk is in het creëren van sterke melodieën en memorable riffs.

Het hoogtepunt van het album staat aan het begin van kant twee. De eerste drie, in elkaar overlopende nummers Trans Europa Express + Metal auf Metal + Abzug (Trans Europe Express/Metal On Metal/Abzug) zijn fenomenaal. Ze geven de illusie van een treinreis dwars door Europa waarbij in het tweede en derde deel respectievelijk de cadans van de trein en de melodie worden uitvergroot. Beluister het vooral ook eens via een koptelefoon.

Het album sluit af met het haast meditatieve Franz Schubert + Endlos Endlos (Franz Schubert/Endless Endless), een soort coda voor het album. 

Er is nooit gezegd waarom Florian Schneider in 2008 uit Kraftwerk stapte, maar nu bekend gemaakt is dat hij aan kanker is overleden zou dat er mee te maken gehad kunnen hebben. Het laatste studioalbum Tour De France Soundtracks verscheen in 2003, maar Ralf Hütter heeft wel gehint op nieuw werk, en zelfs op een box met de eerste drie albums, maar bij Kraftwerk is het altijd 'eerst zien, dan geloven'. Hütter treedt wel nog steeds op met drie bandleden die inmiddels ook al weer lang tot zeer lang aan de band verbonden zijn.

© 2020 TTZL


Officiële website: Kraftwerk
Wikipedia EN: Kraftwerk
Wikipedia NL: Kraftwerk

YouTube: Europa Endlos
YouTube: Spiegelsaal
YouTube: Schaufensterpuppen
YouTube: Trans Europa Express + Metal auf Metal + Abzug
YouTube: Franz Schubert + Endlos Endlos

YouTube: Europe Endless
YouTube: The Hall Of Mirrors
YouTube: Showroom Dummies
YouTubeTrans Europe Express
YouTubeMetal On Metal
YouTubeAbzug
YouTubeFranz Schubert
YouTube: Endless Endless

YouTube: Kraftwerk [album 1970]
YouTube: Kraftwerk 2 [album 1972]
YouTube: Ralf Und Florian [album 1973]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten