Zoeken in deze blog

zondag 24 mei 2020

#393: Taylor Deupree - Northern (2006)

Taylor Deupree is van vele markten thuis. Deze Amerikaanse duizendpoot heeft een eigen platenlabel, een eigen masteringbedrijf en maakt ook nog eens interessante muziek. Aanvankelijk betrof dit in de jaren negentig onder andere techno, glitch en electro-acoustic drone muziek (klik maar eens op de links van zijn nummers in blog #246). Hij werkte samen met genre-grootheden als Frank Bretschneider, Tetsu Inoue en Ryuichi Sakamoto.

In 2002 sloeg hij echter een nieuwe weg in op zijn album Stil. waarop de composities gebaseerd zijn op extreme herhaling en het verkennen van de stilte. Bij een eerste (oppervlakkige) beluistering lijkt er misschien niet veel te gebeuren op Stil., maar dat is maar schijn. Onder de oppervlakte gebeuren prachtige dingen. Ambient muziek in optima forma. 

Deupree's niet aflatende zoektocht naar nieuwe geluiden leidde in 2006 tot Northern (een 'remixed & remastered version' van Northern verscheen in 2008). Dit album is geïnspireerd door zijn verhuizing van een stedelijke omgeving (Brooklyn) naar de bossen van Upstate New York. De natuur en de winterse omstandigheden tijdens het maken van het album klinken duidelijk door. Hierbij heeft het repetitieve karakter van Stil. plaatsgemaakt voor een complexe structuur van geluiden, atmosfeer en klanken. 

Het heeft weinig zin om de zes nummers afzonderlijk te behandelen, je kunt het beste Northern in zijn geheel beluisteren. Het zal zeker niet iedereen aanspreken en ook als je het een kans geeft kan het zijn dat het album zich pas na een paar luisterbeurten gewonnen geeft (maar als dat gebeurt heb een vriend voor het leven).

Je kunt de 2008-versie van Northern downloaden in CD-kwaliteit via bandcamp.com voor slechts zeven dollar (net als Stil. en tal van andere 12k albums).

© 2020 TTZL


Officiële website: Taylor Deupree
Wikipedia EN: Taylor Deupree
Bandcamp: 12k Music

YouTube: Northern [album]

YouTube: Everything's Gone Grey
YouTube: Northern
YouTube: A Dead Yellow Carpet
YouTube: Shell Shell Bye
YouTube: Haze It May Be
YouTube: November

Youtube: Stil. [album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten