Zoeken in deze blog

zondag 26 april 2020

#389: Rory Gallagher - Check Shirt Wizard (2020)

In blog #269 besteedde ik al aandacht aan de mooie geremasterde uitgave van het oeuvre van Rory Gallagher. Vervolgens werd in mei 2019 Blues uitgebracht, een album waarop allerlei onuitgebrachte studio- en live-tracks verzameld staan. Vorige maand werd daar ook nog het live-album Check Shirt Wizard aan toegevoegd.

Dat velen 'Rory live' boven 'Rory in de studio' verkiezen blijkt wel uit de populariteit van zijn live-albums Live! In Europe (1972), Irish Tour '74 (1974) en Stage Struck (1980). Steeds bracht Gallagher na twee studio-albums een live-album uit, behalve na Against The Grain (1975) en Calling Card (1976). Bij het samenstellen van het eerdergenoemde Blues album werden echter vier opgenomen concerten uit januari en februari 1977 in Brighton, Sheffield, Londen en Newcastle ontdekt. Gallagher was dus blijkbaar wel van plan een live-album uit te brengen en Check Shirt Wizard vult nu mooi het hiaat in de reeks.

Het is een heerlijk afwisselend album geworden en de geluidskwaliteit van de opnamen is geweldig. Het album opent fanatiek met Do You Read Me en Moonchild en al snel daarna volgt het eerste hoogtepunt van het album, Calling Card (van het gelijknamige album, op dat moment zijn meest recente plaat).
De rest van de eerste CD is sterk en sluit af met topuitvoeringen van I Take What I Want en Walk On Hot Coals.

Op de tweede CD staan onder andere lekkere lange versies van A Million Miles Away en Jack-Knife Beat. Een topper is ook de uptempo afsluiter Country Mile. Verder staan er ook een aantal akoestische nummers op zoals Too Much Alcohol en het geheel solo gebrachte Barley & Grape Rag.

Alhoewel fans unaniem zijn in hun hulde voor het album, geldt dit minder voor de titel en de hoes. Men vraagt zich af of het vaak dragen van een geblokt shirt echt relevant is voor zijn muziek en of er niets iets toepasselijkers te bedenken was. Ik heb er zelf niet zo'n probleem mee, eerlijk gezegd. De hoes van de jonge Ierse graffiti-kunstenaar Vincent Zara vind ik zelf mooi, maar ook daar zijn de meningen over verdeeld. 

© 2020 TTZL


OfficiĆ«le website: Rory Gallagher
Wikipedia EN: Rory Gallagher
Wikipedia NL: Rory Gallagher

YouTube: Do You Read Me
YouTube: Moonchild
YouTube: Calling Card
YouTube: I Take What I Want
YouTube: Walk On Hot Coals
YouTube: Too Much Alcohol
YouTube: Country Mile
YouTubeA Million Miles Away
YouTube: Jack-Knife Beat
YouTube: Barley & Grape Rag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten