Zoeken in deze blog

zondag 5 april 2020

#386: Utopia - Mated (1985)

Begin 1986 verscheen in de Nederlandse Top 40 het nummer Mated van gelegenheidsduo David Grant & Jaki Graham. De wat gladjes geproduceerde R&B cover zou de 15e plek van de Top 40 bereiken. Het origineel was mij op dat moment al goed bekend omdat ik het singletje ongeveer een jaar eerder uit een uitverkoopbak had gevist.

De ballad Mated verscheen in januari 1985 op het album POV van Utopia, de groep van de enigmatische en eclectische Todd Rundgren. In de VS kwam het nummer vlak na het album op single uit. Het werd daar geen hit en toen het nummer in Nederland in de zomer van 1985 op single werd uitgebracht kwam het niet verder dan nummer 15 in de Tipparade

De originele versie van Utopia bevalt mij echter veel beter dan eerder genoemde cover, ook al was die laatste veel succesvoller. Mated is het soort nummer dat juist Todd Rundgren met precies de goede mengeling van ernst en ironie weet te brengen. Dat het nummer hem zelf ook bevalt blijkt wel uit het feit dat hij een nieuwe versie van Mated heeft opgenomen op zijn bossa nova (!) album With A Twist... uit 1997.

POV is het negende en laatste (niet heel sterke) album van Utopia. De rek raakte eruit, al zijn nummers als Play This Game, Secret Society en More Light heel genietbaar. Gelukkig bleef Todd Rundgren solo heel actief tot op de dag van vandaag.

© 2020 TTZL


Officiële Facebookpagina: 
Todd Rundgren
Wikipedia EN: Utopia / Todd Rundgren
Wikipedia NL: Todd Rundgren+Utopia

YouTube: Mated
YouTube: Man Of Action [non-LP b-side]

YouTube: Mated [David Grant & Jaki Graham]
YouTube: Mated [Todd Rundgren]

YouTube: Play This Game
YouTube: Secret Society
YouTube: More Light

YouTube: POV [album]
YouTube: With A Twist... [album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten