Zoeken in deze blog

zondag 12 april 2020

#387: VA - Ultra-Lounge Volume Three: Spaces Capades (1996)

Aan het einde van de vorige eeuw (vanaf ca. 1989) was er een swing revival. In 'retro-swing' (of 'neo-swing') werd de muziek die de jaren 1930-40 had gedomineerd gemend met rockpunk rock en ska muziek. In het verlengde van deze revival startte Capitol Records in 1996 de Ultra-Lounge CD-serie waarin niet alleen swing, maar ook genres als exoticaspace age popmambo, theme songs en lounge muziek vertegenwoordigd zijn. De serie eindigde in 2014 nadat de laatste delen alleen nog als download verkrijgbaar waren.

De trouwe lezers van dit blog kennen mij als iemand met een onberispelijke muzieksmaak, maar ook als iemand die graag de zijpaden verkent. Daarom werd mijn aandacht in 1996 getrokken door deze serie en schafte ik de eerste drie uitgaven:
Mondo Exotica (Mysterious Melodies & Tropical Tiki Tunes)
Mambo Fever (Samba! Rhumba! Hot Cha-Cha-Cha!)
Spaces-Capades (Atomic-Age Audities And Hi-Fi Hi-Jinks!) 

Met nummers uit de periode 1946-1967 geven die albums een mooi overzicht. Soms klinkt het in onze huidige oren wat truttig, maar opvallend vaak zitten er ook juweeltjes of heerlijk gekke tracks tussen. Vooral het album Space-Capades bevalt mij. 

Het album opent met het suikerzoete Gay Spirits (toen 'gay' nog vrolijk betekende...) van David Rose & His Orchestra. Daarna wordt al snel leuker met bijvoorbeeld Moon Moods van één van de grote namen uit het genre: Les Baxter & His Orchestra. En wie wordt er niet vrolijk van Power House van The Bobby Hammack Combo

Er staan ook nummers op die in het collectieve geheugen van velen gegrift zoals Calcutta en Sabre Dance van Les BaxterIstanbul (Not Constantinople) van Joe "Fingers" Carr & 80 Drums Around The World of Puttin' On The Ritz van Terry Snyder.

Tracks met een gekke twist zijn bijvoorbeeld This Room Is My Castle Of Quiet van Billy May & His Orchestra en vooral de nummers van Dean Elliot & His Big BandYou're The Top en Lonesome Road.

Twee nummers steken er wat mij betreft bovenuit, Satan Takes A Holiday van Jack Malmsten en Drivin' Around The Block van Dickie Harrell, maar het is eigenlijk juist het afwisselende geheel dat het leuk maakt om deze albums af en toe eens te horen. 

Later heb ik nog een twee delen aangeschaft (Volume 6 en Volume 12), maar met meer dan 40 uitgaven gaat de hele serie aanschaffen mij toch net even te ver.

© 2020 TTZL


Officiële website (gearchiveerd): Ultra-Lounge
Wikipedia EN: Ultra-Lounge


YouTube: Space-Capades [album]

YouTube: Gay Spirits [David Rose & His Orchestra]
YouTube: Moon Moods [Les Baxter & His Orchestra]
YouTube: Power House [The Bobby Hammack Combo]
YouTube: Calcutta [Les Baxter]
YouTube: Sabre Dance [Les Baxter]
YouTube: Istanbul (Not Constantinople) [Joe "Fingers" Carr & 80 Drums Around The World]
YouTube: Puttin' On The Ritz [Terry Snyder]
YouTube: This Room Is My Castle Of Quiet [Billy May & His Orchestra]
YouTube: You're The Top [Dean Elliot & His Big Band]
YouTube: Lonesome Road [Dean Elliot & His Big Band]
YouTube: Satan Takes A Holiday van Jack Malmsten
YouTube: Drivin' Around The Block van Dickie Harrell

YouTube: Mondo Exotica [album]
YouTube: Mambo Fever [album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten