Zoeken in deze blog

zondag 15 juli 2018

#296: Rory Gallagher - Rory Gallagher (1971)

In schoolbandjes speelde Rory Gallagher (1948-1995) muziek van artiesten als Buddy Holly en Eddie Cochran. Zijn echte grote voorbeeld zou Muddy Waters worden, maar ook Woody GuthrieBig Bill Broonzy en Lead Belly noemde hij als invloeden.

Vanaf zijn jonge tienerjaren speelde Rory al mee met zogenaamde Irish showbands en leerde daar de fijne kneepjes van het vak. Vanaf 1966 begon zijn carrière pas echt met de vorming van de band Taste. Na twee studio-albums, en een geweldig optreden op het Isle Of Wight festival, hield de band op te bestaan en dat betekende de start van Gallagher's solo-carrière.

Zijn gelijknamige debuutalbum uit 1971 opent met Laundromat. Een sterke bluesrock song met krachtige vocalen, een heerlijke mondharmonica en een lekker vuige gitaar. Een heerlijke opener van een geweldig debuutalbum.

Voor een zanger die tot dan toe vooral bekend stond om zijn verschroeiende vocale prestaties is het opvallend dat een aantal ballads tot de sterkste nummers van het album behoren: Just The Smile, For The Last Time en I'm Not Surprised. Ook lekker zijn het wat jazzy Can't Believe It's True waarop Rory ook saxofoon speelt (wat hij ook al bij Taste had gedaan), de authentieke blues van Wave Myself Goodbye en It's You met country-invloeden.

De liefhebber van het stevigere werk komt ook volop aan zijn trekken met tracks als I Fall Apart (dat rustig begint, maar fel eindigt), Sinner Boy en Hands Up. Rory Gallagher was live ook geweldig zoals deze clip van Hands Up uit het Duitse programma Beat Club bewijst.

Bijna 25 jaar na zijn dood (als gevolg van complicaties na een lever-transplantatie) is Rory Gallagher alles behalve vergeten. In maart van dit jaar kwam zijn hele, officiële oeuvre uit in nieuw geremasterde versies met bonustracks (bij sommige winkels voor minder dan 10 euro per CD!):

Rory Gallagher (1971)
Deuce (1971) 
Live In Europe (1972)
Blueprint (1973)
Tattoo (1973) 
Irish Tour ’74 (1974)
Against the Grain (1975) 
Calling Card (1976)
Photo-Finish (1978) 
Top Priority (1979) 
Stage Struck (1980) 
Jinx (1982) 
Defender (1987) 
Fresh Evidence (1990)
BBC Sessions (1999) 
Wheels Within Wheels (2003) 
Notes From San Francisco (2011)

Meer informatie staat op de website van de platenmaatschappij. 

© 2018 TTZL


Officiële website: Rory Gallagher
Wikipedia EN: Rory Gallagher
Wikipedia NL: Rory Gallagher

YouTube: Laundromat
YouTube: Just The Smile
YouTube: For The Last Time
YouTube: I'm Not Surprised
YouTube: Can't Believe It's True
YouTube: Wave Myself Goodbye
YouTube: It's You
YouTubeI Fall Apart
YouTube: Sinner Boy
YouTube: Hands Up

Geen opmerkingen:

Een reactie posten