Zoeken in deze blog

zondag 8 juli 2018

#295: Eurythmics - In The Garden (1981)

In 1977 maakten David A. Stewart en Annie Lennox deel uit van het trio The Catch en werd hun enige single Borderline/Black Blood uitgebracht. Daarna werd de groepsnaam gewijzigd in The Tourists, maakten ze drie albums en hadden een paar hits in de UK waaronder So Good To Be Back Home Again. 

Echt succes kregen ze pas toen ze als duo verder gingen onder de naam Eurythmics, maar niet direct met hun debuutalbum In The Garden

Er staan een aantal nummers op de plaat die al een aardig inkijkje geven op wat later de typische Eurythmics-stijl zal worden: English Summer (met een aparte break op 2:00), Take Me To Your Heart, het via een vocoder gezongen She's Invisible Now en het met een heerlijke baslijn gezegende Revenge. Topper uit deze categorie is de single Never Gonna Cry Again die in Nederland alleen in  tipparade stond, maar in de UK de lagere regionen van de hitlijst haalde. 

De andere nummers hebben een wat experimentele inslag vergeleken met de latere Eurythmics albums. Zo zijn er in de tweede single Belinda zwiepende gitaren te horen die je eerder zou verwachten bij die typische UK indie gitaarbands en zitten er in Sing-Sing allerlei ontregelende geluidjes verstopt in de mix.

In veel nummers hoor je zowel invloeden van Engelse elektronische muziek (vroege Ultravox, Tubeway Army) als van de eerdere Duitse Krautrock (Can, Neu, Kraftwerk). Dat laatste is niet verwonderlijk als je weet dat het album is opgenomen in de Keulse studio van de legendarische producer Conny Plank en dat hij ook heeft mede-geproduceerd. Daarnaast hebben Can-leden Holger Czukay en Jaki Liebezeit bijdragen geleverd (net als Blondie-drummer Clem Burke).

Die invloeden zijn het best te herkennen in het uptempo nummer Your Time Will Come, het ijle All The Young (People Of Today) en in Caveman Head dat herinneringen oproept aan het geluid van sonische avonturiers als Cabaret Voltaire en Clock DVA.

In The Garden is een onderschat album in het Eurythmics-universum dat meer aandacht verdient. De lange tijd waarin platenmaatschappij Sony schandalig weinig aandacht had voor het oeuvre van Eurythmics lijkt gelukkig voorbij. De afgelopen maanden zijn zes van de acht albums heruitgebracht in prachtig geremasterde vinyl-versies met een code voor High Definition downloads (24bit WAV) en andere twee volgen snel. Dat er ook nog CD-versies zullen volgen ligt voor de hand.

© 2018 TTZL


Officiële website: Eurythmics
Wikipedia EN: Eurythmics
Wikipedia NL: Eurythmics

YouTube: English Summer
YouTube: Belinda
YouTube: Take Me To Your Heart
YouTube: She's Invisible Now
YouTube: Your Time Will Come
YouTube: Caveman Head
YouTube: Never Gonna Cry Again [clip]
YouTubeAll The Young (People Of Today)
YouTube: Sing-Sing
YouTube: Revenge

YouTube: Borderline/Black Blood [The Catch]
YouTube: So Good To Be Back Home Again [The Tourists]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten