Zoeken in deze blog

zondag 22 november 2015

#158: Alexei Sayle - 'Ullo John! Gotta New Motor? (1982)

De aankondiging van de Ford Motor Company om de Ford Cortina te vervangen door de Ford Sierra is een terugkerend thema in de tekst van een single van de Britse komiek Alexei Sayle. Met name de superieure klank van de naam 'Cortina' ten opzichte van 'Sierra' worden in de delen II, II & IV meermalen aangehaald. 

Alexei Sayle is een kind van Joodse ouders die lid zijn van de communistische partij. Vandaar zijn voornaam. Hij is acteur, schrijver en maakte ook een paar platen, maar is vooral bekend in de UK als stand up comedian

In 1982 maakte hij de single 'Ullo John! Gotta New Motor? (met bijbehorende clip), maar deze werd geen succes. Eind 1983 werd de single heruitgebracht en toen sloeg de plaat wel aan in de UK (uitendeljk in maart 1984 nummer 15 in de hitparade). Hij belandde zelfs met het 'Ullo John! Gotta New Motor? bij Top Of The Pops

De reden dat het de tweede keer wel lukte zal er ook aan gelegen hebben aan de toegenomen bekendheid van Alexei Sayle door zijn verschijnen in de film Gorky Park en TV-optredens bij The Young Ones en Whoops Apocalypse.

Het nummer zelf is een aanstekelijk, maar vreemd schepsel. Er zijn vier delen van verschenen: part I & II op de 7 inch single en part III & part IV op de 12 inch single. Alle vier delen hebben een andere tekst die echter wel steeds in het Cockney-accent wordt gerapt. Die tekst is absurdistisch, banaal en als speciaal kenmerk wordt iedere regel standaard een keer herhaald. Die regels hebben meestal niets met elkaar te maken, maar soms ook weer wel. Om het kunnen verstaan is een uitgeschreven tekst zeer welkom.

Het bijzondere van dit nummer is echter niet het nummer zelf, maar dat met name de titel onderdeel is geworden van de Britse populaire cultuur. In 1985 adverteerde bijvoorbeeld Toshiba met Ello Tosh! Gotta Toshiba? (uitgevoerd door Ian Dury). En in kranten wordt de titel regelmatig bij artikelen over de auto-industrie gebruikt, maar ook nog wel eens geparafraseerd zodat deze bij een bepaald artikel past. Voorbeelden daarvan zijn "Ello Rosie, gotta new motor" of "Ello Ron, gotta new motor?" in The Sun bij artikelen over respectievelijk de verhaallijn van een soap serie en nieuws over een auto-ongeluk van Christiano Ronaldo.

Een ander opmerkelijk gebruik van het nummer was tijdens een rechtszaak tegen de Britse anarcho-punkband Crass. Zij hadden een aanklacht aan hun broek voor "obsceniteit" naar aanleding van hun album Penis Envy en dan met name het nummer Bata Motel. Dit is in wezen een felle feministische aanklacht tegen de manier waarop de maatschappij tegen de rol van de vrouw aankijkt, zowel sociaal als seksueel. 

De aanklacht ging echter volledig voorbij ging aan de boodschap van het nummer en keek alleen maar naar de gebruikte woorden. Om aan te tonen dat er veel obscenere nummers bestonden dan hun Bata Motel liet Crass part IV van Alexei Sayle's 'Ullo John! Gotta New Motor? horen. De tekst hiervan is namelijk gebaseerd op zijn stand up comedy act Say Hello Mr. Sweary en is een aaneenschakeling van schuttingtaal. De onrust die het afspelen van dit nummer veroorzaakte in de rechtszaal werd door de rechters niet echt gewaardeerd...

© 2015 TTZL


Officiële website: Alexei Sayle

Wikipedia EN: Alexei Sayle
Wikipedia NL: Alexei Sayle
YouTube: 'Ullo John! Gotta New Motor? (Part I & II)
YouTube: 'Ullo John! Gotta New Motor? (Part III)
YouTube: 'Ullo John! Gotta New Motor? (Part IV)
YouTube: 'Ullo John! Gotta New Motor? (Part I) [clip]
YouTube: 'Ullo John! Gotta New Motor? (Part I) [Top Of The Tops]

YouTube: Say Hello Mr. Sweary [van het Alexei Sayle album "Cak !"]
YouTube: Bata Motel [Crass]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten