Zoeken in deze blog

zondag 8 december 2013

#57: Queen - Sheer Heart Attack (1974)


In november 1974, slechts acht maanden na hun tweede album, verschijnt Queen's Sheer Heart Attack. Het is het album waarop de puzzelstukjes die Queen vormen voor het eerst op hun plaats beginnen te vallen. Waren de albums Queen en Queen II progressieve rockalbums die overliepen van de ideeën die elkaar soms in de weg zaten, Sheer Heart Attack is een meer pop-georiënteerd album waarop evenwel ook ballads, hard rock en zelfs ragtime en muziektheater-achtige elementen te horen zijn.

Het album opent met de track Brighton Rock van gitarist Brian May. Het nummer begint met kermisachtige geluiden waarna een krachtige gitaarriff losbarst en Freddie Mercury afwisselend met zijn falset- en zijn gewone stem te horen is. Het nummer werd een vast onderdeel van de liveoptredens van Queen. Het is met name bekend door de lange gitaarsolo midden in het nummer, iets dat je normaal gesproken alleen op een live-album hoort. Een gewaagde opener.

Daarna volgt het bekendste nummer van het album: Killer Queen. Dit was de eerste internationale hit van de band. In de UK werd de tweede plaats gehaald en in de VS de twaalfde plek. In Nederland was nummer drie de toppositie. Het is een typische Queen-compositie in de zin dat er veel stijlen worden gecombineerd, maar hier staan ze niet naast elkaar maar vormen de elementen uit pop, rock en muziektheater-achtige elementen als vaudeville en music hall één geheel. 

De trits Tenement Funster/Flick Of The Wrist/Lily Of The Valley vormen een soort eenheid omdat de nummers in elkaar overlopen. Tenement Funster is een karakteristieke compositie van drummer Roger Taylor die ook de vocalen voor zijn rekening neemt. Flick Of The Wrist is een lekker rocknummer met wisselend tempo en een scheurgitaar. Het nummer loopt over in de ballad Lily Of The Valley.

De tweede single van het album werd Now I'm Here, mijn persoonlijke favoriet van het album. Gierende gitaren, donderende drums en vlammende vocalen kenmerken dit nummer en ook ditnummer werd een vast onderdeel van de liveoptredens. Na drie minuten is er een tien seconden durend experiment met gestapelde vocalen die van links naar rechts vliegen. Dit is duidelijk een vingeroefening voor de vocale 'extravanganza' die op het volgende album te horen is in Bohemian Rhapsody en vooral The Prophet's Song. Het nummer werd niet zo'n grote hit als Killer Queen maar haalde toch de elfde plaats in de UK en reikte in Nederland reikte tot nummer 32.

Het hardste nummer is zonder twijfel Stone Cold Crazy en het is het enige nummer dat door de groep gezamenlijk is geschreven. Opvallend afwijkend is de pure pop in de John Deacon-compositie Misfire en het ragtimenummer Bring Back That Leroy Brown

Maar het meest opvallend is dat de titeltrack niet op het album staat. Dit nummer was niet op tijd klaar en het nummer 
Sheer Heart Attack zou uiteindelijk pas verschijnen op het zesde album van Queen. Het is een furieuze rocker van Roger Taylor waar de gemiddelde speed metal band zich niet voor zou schamen. Op 2:48 heeft kent het nummer een heerlijke drumbreak en het heeft een geweldig einde dat recht doet aan de titel en de tekst!

In 2011 verschenen van alle Queen albums geremasterde versies, zo ook van Sheer Heart Attack. Bij de deluxe edition krijg je er een bonus disc bij.

© 2013 TTZL


Officiële website: Queen

Wikipedia EN: Queen
Wikipedia NL: Queen
Youtube: Sheer Heart Attack (full album)
Youtube: Brighton Rock
Youtube: Killer Queen (video)
Youtube: Tenement Funster/Flick Of The Wrist/Lily Of The Valley
Youtube: Now I'm Here
Youtube: Stone Cold Crazy
Youtube: Misfire
Youtube: Bring Back That Leroy Brown
Youtube: Bohemian Rhapsody (van 'A Night At The Opera' uit 1975)
Youtube: The Prophet's Song (van 'A Night At The Opera' uit 1975)
Youtube: Sheer Heart Attack (van 'News Of The World' uit 1976)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten