Zoeken in deze blog

zondag 15 december 2013

#58: [VA] - A Christmas Gift For You from Phil Spector (1963)

Kerstmis. Het roept bij mij altijd gemengde gevoelens op. Enerzijds huiselijkheid en gezelligheid, anderzijds huichelachtigheid en hypocrisie. Ineens moeten we allemaal lief zijn voor elkaar (voor een week of twee althans). Er is een totale fixatie op voedsel. We moeten van alles. En hoeveel bekende Nederlanders gaan ons dit jaar weer laten weten te hopen op wereldvrede?

En dan is er natuurlijk ook altijd weer dat andere monster: kerstmuziek. Zet de (Sky) radio maar aan en je wordt overspoeld met telkens weer dezelfde suikerzoete, over-de-top commerciële kerstzooi als Mariah Carey en Michael Bublé.

Natuurlijk, als je goed zoekt zijn er ook best wel wat kerstplaten te vinden die wel het aanhoren waard zijn. Om er een paar te noemen: 
Het leukste en misschien wel beste kerstalbum is A Very Special Christmas Gift For You from Phil Spector. Het album viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum. De excentrieke producer Phil Spector, bekend van zijn Wall-Of-Sound, wilde aantonen dat je een 'holiday season'-album kunt maken met (seculiere) kerstnummers dat de sfeer van kerstmis vangt, maar tegelijk ook een pop-meesterwerkje is. De uitvoeringen op dit album hebben tot op de dag van vandaag invloed op de manier hoe deze bekende nummers worden vertolkt.

De nummers wordt uitgevoerd door de artiesten waar Phil Spector op dat moment mee werkte. Zo horen we Darlene Love met Christmas (Baby Please Come Home) en The Ronettes met Sleigh Ride. Ook niet te versmaden zijn Santa Claus Is Comin' To Town van The Crystals en Here Comes Santa Claus van Bob B. Soxx And The Blue Jeans. Maar luister vooral naar het hele album, want er staat nog veel meer leuks op.

Het album flopte genadeloos in 1963, want het verscheen op 22 november, de dag dat John F. Kennedy werd vermoord. Na een heruitgave in 1972 werd het album langzaamaan steeds populairder en nu is het een klassieker. Phil Spector beleeft daar overigens weinig plezier meer aan. Hij zit vanwege een veroordeling voor moord sinds 2009 een gevangenisstraf van 19 jaar uit.

© 2013 TTZL


Officiële website: Phil Spector

Wikipedia EN: Phil Spector
Wikipedia NL: Phil Spector
Youtube: A Christmas Gift For You from Phil Spector (full album)
Youtube: Darlene Love - Christmas (Baby Please Come Home)
Youtube: The Ronettes - Sleigh Ride
Youtube: The Crystals - Santa Claus Is Comin' To Town
Youtube: Bob B. Soxx And The Blue Jeans - Here Comes Santa Claus
Youtube: Jethro Tull - The Jethro Tull Christmas Album (full album)
Youtube: Steve Lukather - SantaMental (full album)
Youtube: Lynyrd Skynyrd - Christmas Time Again (album selections)
Youtube: Twisted Sister - A Twisted Christmas (full album)
Youtube: The Ventures - Christmas Joy (Joy to the world, We Wish You A Merry Christmas)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten