Zoeken in deze blog

zondag 1 december 2013

#56: Talking Heads - Fear Of Music (1979)


De uit New York afkomstige Talking Heads zijn niet meer dan zeventien jaar actief geweest, maar hebben in die tijd een onuitwisbare indruk achtergelaten: acht studioplaten waarvan minimaal vijf van 5-sterrenkwaliteit.

Hits hadden ze in Nederland met name in de tweede helft van hun carrière (zoals met de live-versie van Slippery People en met Road To Nowhere) en helemaal aan het begin met Psycho Killer.

Na twee geweldige albums met hoekige art rock gaf Take Me To The River van het tweede album More Songs About Buildings And Food al aan welke kant het op zou gaan: een verbreding van het muzikale palet door het gebruik van invloeden uit met name de zwarte muziek.

Het derde album Fear Of Music opent dan ook met I Zimbra: een nummer met Afrikaanse (percussie)invloeden en een nonsens-tekst van dichter Hugo Ball. 

Direct daarna volgt Mind wat qua sfeer weer veel dichter bij de eerste twee LP's staat. Een loom, broeierig nummer waarin scherpe, staccato gitaarpartijen van zanger/gitarist David Byrne effectief worden ondersteunt door de ritmetandem Tina Weymouth (bas) en Chris Frantz (drums), sfeervol ondersteunt door de toetsen van Jerry Harrison. Gelijksoortige nummers zijn bijvoorbeeld Paper en Electric Guitar.

Vier nummers zijn mij betreft de absolute uitschieters. Life During Wartime ligt in het verlengde van het eerder genoemde Take Me To The River (maar dan uptempo) voor wat betreft het gebruik van ritmes uit de zwarte muziek. Heaven is een ballad-achtig nummer waarin David Byrne's voordracht mooi emotievol is. Beide nummers hebben ook sterke teksten die duidelijk serieuzer van aard zijn dan de teksten op de eerste twee LP's die vaak ook grappig waren.

De experimentele kant van de Talking Heads horen we terug in Memories Can't Wait en vooral Drugs. Hier is ook de invloed van mede-producer Brian Eno goed te horen. 
N.B.: Drugs is weer een voorbode van wat zou komen op het volgende album: Remain In Light (met kleine NL-hit Once In A Lifetime).

Veel beter dan de losse nummers aanklikken is het beluisteren van het hele album Fear Of Music. Dan wordt pas echt duidelijk hoe groots deze absolute vijfsterrenplaat is. 

In 2005 is een remaster verschenen met vier bonustracks en een DVD met 5.1 mix.

© 2013 TTZL



(semi) Officiële website: Talking Heads

Wikipedia EN: Talking Heads
Wikipedia NL: Talking Heads
Youtube: I Zimbra
Youtube: Mind
Youtube: Paper
Youtube: Electric Guitar
Youtube: Life During Wartime
Youtube: Heaven
Youtube: Memories Can't Wait
Youtube: Drugs
Youtube: Fear Of Music (hele album)
Youtube: Psycho Killer (a)
Youtube: Take Me To The River (b)
Youtube: Once In A Lifetime (c)
Youtube: Slippery People (live) (d)
Youtube: Road To Nowhere (e)

(a) van het studio-album 'Talking Heads 77' uit 1977
(b) van het studio-album 'More Songs About Buildings And Food' uit 1978
(c) van het studio-album 'Remain In Light' uit 1980
(d) van het live-album 'Stop Making Sense' uit 1984 
     (origineel op het studio-album 'Speaking In Tongues' uit 1983)
(e) van het studio-album 'Little Creatures' uit 1985

Geen opmerkingen:

Een reactie posten