Zoeken in deze blog

zondag 24 november 2013

#55: Elvis Costello and The Roots - Wise Up Ghost (2013)


The Roots is een Amerikaanse hip hop/neo soul band (met o.a. Ahmir "Questlove" Thompson) welke vooral bekend is geworden als de huisband van de tv-show Late Night with Jimmy Fallon

Elvis Costello is een Britse zanger/gitarist die al sinds 1977 actief is (met en zonder zijn begeleidingsband The Attractions) en er om bekend staat dat hij heel veel verschillende stijlen beheerst. Op zijn albums kun je onder ander invloeden horen uit de new wave, soul, country, klassiek, singer/songwriter, jazz en soundtrackmuziek.

Nu is er dan een samenwerkingsverband onder de titel Wise Up Ghost. Het album roept onder critici nogal verdeelde reacties op. Vijfsterrenrecensies komen voor, maar er zijn ook recensenten te vinden die het maar niets vinden. Op voorhand kon ik me er weinig bij voorstellen, maar ik moet zeggen dat het eindresultaat mij zeer kan bekoren.

Het album opent met Walk Us Uptown en het is meteen duidelijk waar het heengaat. Je hoort onmiskenbaar Elvis Costello, maar dan over instrumentatie die kenmerkend is voor The Roots

Doordat bijna alle nummers in gezamenlijkheid zijn gecomponeerd voert niet de ene helft van dit gelegenheidsverbond de boventoon boven de ander. In een individueel nummer kan dit echter wel het geval zijn.

Zo past Elvis Costello zich aan het The Roots-geluid aan in het springerige Refuse To Be Saved. We horen zelfs een rappende Elvis. En in Tripwire passen The Roots zich dan weer aan en is het resultaat weer meer Costello.

Een ander hoogtepunt is Cinco Minutos Con Vos, een duet met La Marisoul (van de groep La Santa Cecilia). Een lekker loom, zich langzaam voortslepend nummer met lekkere blazers en een paar verrassend rauwe gitaaraccenten.

Gezien de uiteenlopende reacties moet je zelf maar luisteren om je een oordeel te vormen over Wise Up Ghost. Mocht dat gunstig uitvallen, weet dan dat er een deluxe edition bestaat met drie bonus tracks.

© 2013 TTZL


Officiële website: Elvis Costello / 
Officiële website: The Roots
Wikipedia EN: Elvis Costello / Wikipedia EN: The Roots
Wikipedia NL: Elvis Costello / Wikipedia NL: The Roots
Youtube: Walk Us Uptown
Youtube: Refuse To Be Saved
Youtube: Tripwire
Youtube: Cinco Minutos Con Vos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten