Zoeken in deze blog

zondag 3 november 2013

#52: Saxon - Strong Arm Of The Law (1980)


 In de late jaren zeventig ontstonden in Brittannië een groot aantal heavy metal bands, mede als reactie op het wegvallen van de grote (hard)rock groepen uit de jaren zestig en zeventig als Black Sabbath, Deep Purple en Led Zeppelin. De nieuwe bands speelden een hardere variant met minder bluesinvloeden en waren beïnvloed door de punk die een paar jaar eerder was ontstaan. Deze beweging werd al snel bekend onder de term New Wave of British Heavy Metal. Belangrijke namen uit deze golf zijn onder andere Iron Maiden, Motörhead, Def Leppard, Judas Priest en Saxon.

Met Saxon maakte ik kennis via een hardrockprogramma op de radio. Ik hoorde Heavy Metal Thunder, het openingsnummer van het album Strong Arm Of The Law, en was meteen verkocht. Het nummer start met het geluid van onweersstorm en na 33 seconden klinkt er een bliksemschicht waarna er een gitaar-riff klinkt die je bij je kladden grijpt en je niet meer loslaat. Even later komen de brulboeivocalen van Biff Byford er bij en dan is het feest compleet. 

Na die geweldige opener volgen nog zeven andere tracks, de één nog beter dan de andere. De titeltrack Strong Arm Of The Law vertelt een belevenis van Saxon op hun eerste Amerikaanse tournee. Na een optreden werden ze aangehouden door de politie op verdenking van drugsbezit. Dat bleek een foute aanname want zoals ze zelf zingen: "we said the only speed we use is our car". Het nummer kent weer een ijzersterk intro en een refrein dat heerlijk is om mee te brullen. De dubbele gitaaropstelling werkt hier zeer effectief.

In 20,000 Feet horen we het duidelijkst de eerder vermelde punkinvloeden (hoog tempo, snerpende gitaren) en in Hungry Years komen nog bluesinvloeden voor zoals bij de oude (hard)rockhelden.

Absoluut hoogtepunt van de plaat is Dallas 1 PM waarin de aanslag op John F. Kennedy wordt verklankt. Een nummer met veel afwisseling, een mooie gitaarsolo en een heerlijk stuwende ritmesectie. Middels gesproken radiofragmenten krijgt het geheel nog een extra lading. Meesterlijk!

Strong Arm Of The Law is Saxon's derde langspeler en kwam slechts vijf maanden na hun tweede, Wheels Of Steel. Die plaat was al zeer goed ontvangen en dat er na zo'n korte tijd nog zo'n knaller zou komen had niemand kunnen denken. Een jaar later zou nog Denim And Leather volgen en ook dat is een erg goed album. De New Wave of British Heavy Metal heeft veel goede bands voortgebracht, maar er zijn er niet veel geweest die net als Saxon drie vijfsterrenplaten achter elkaar hebben uitgebracht.

© 2013 TTZL


Officiële website: Saxon

Wikipedia EN: Saxon
Wikipedia NL: Saxon
Youtube: Heavy Metal Thunder
Youtube: Strong Arm Of The Law
Youtube: 20,000 Feet
Youtube: Hungry Years
Youtube: Dallas 1 PM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten