Zoeken in deze blog

zondag 17 november 2013

#54: [VA] - Trance Europe Express (1993)


In het begin van de jaren negentig bedachten Rob Deacon en Robin Gibson in de UK het concept van een compilatie-CD met een aanvullend magazine met artikelen over de artiesten op de CD. Omdat geen van de benaderde uitgeverijen met hen in zee wilde gaan begonnen ze hun eigen uitgeverij, Volume. De uitgaven kwamen als een standaard CD in een 'jewel case' met een magazine op hetzelfde formaat (met standaard 192 pagina's) in een kartonnen 'slipcase'.


Na een aantal reguliere uitgaven van de CD/magazine-combinatie verscheen in 1993 een eerste special: Trance Europe Express. Deze uitgave richt zich volledig op (het zal niet verbazen) Europese trancemuziek in al zijn verschijningsvormen. Het is een dubbel-CD met weer een bijgaand magazine en de keuze van de tracks is geweldig. Veel acts die later een grote naam zouden worden stonden hier al op.

CD-1 opent al direct met een knaller: Semi-Detached van Orbital. Het nummer start heel rustig en langzaamaan komen er ritmische accenten bij. Het geheel wordt een hypnotiserend brouwsel dat in de laatste minuut weer langzaam wordt afgebouwd. Ook is er een nummer van Thomas Fehlmann onder de projectnaam Readymade getiteld Face The Day. Een mooi, bijna ambient-achtig werkje. Verder mooie dub van Bill Laswell's project Material (Praying Mantra), bubbelende synthesizers in Desir van System 7 en prachtige vocalen van Billie Ray Martin in Spooky's Persuasion.

Op CD-2 gaat het feest gewoon verder met namen als Moby (met het sfeervolle Move) en Sven Väth's Barbarella (met het fijn stampende The Mission)

Ook voor de wat avontuurlijkere en/of experimentelere trance is er ruimte middels tracks van The Orb (Majestic) en Aphex Twin (Analogue Bubblebath 3). De Nederlandse eer wordt hooggehouden door Trance Induction (N) en Psychick Warriors Ov Gaia (Dust).

De samenstellers van Volume hebben na deze geweldige compilatie in de jaren negentig nog vier edities van Trans Europe Express uitgebracht. Daarnaast zijn er nog twee Trans Atlantic (focus: Amerika) en één Trance Pacific (focus: Australië) compilaties uitgebracht. Allemaal zeer de moeite waard.

© 2013 TTZL


Wikipedia EN: Volume
Youtube: Semi-Detached [Orbital]
Youtube: Face The Day [Readymade]
Youtube: Praying Mantra [Material]
Youtube: Desir [System 7]
Youtube: Persuasion [Spooky & Billie Ray Martin]
Youtube: Move [Moby]
Youtube: The Mission [Barbarella]
Youtube: Majestic [The Orb]
Youtube: Analogue Bubblebath 3 [Aphex Twin]
Youtube: N [Trance Induction]
Youtube: Dust [Psychick Warriors Ov Gaia]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten