Zoeken in deze blog

zondag 26 januari 2014

#64: Pink Floyd - A Saucerful Of Secrets (1968)

Voordat Pink Floyd in 1973 begon aan de inmiddels overbekende trits albums The Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here, Animals en The Wall hadden ze al een zevental LP's gemaakt. 

Het tweede album, A Saucerful Of Secrets, is om twee redenen een interessante loot aan de Pink Floyd-boom. Ten eerste laat deze plaat de overgang horen van de vroege psychedelische popsongs (zoals ook te horen op het eerste album en diverse non-album singles) naar de meer experimentelere muziek waarmee Pink Floyd zo bekend is geworden. Daarnaast is dit het enige album waarop alle vijf leden van Pink Floyd te horen zijn. 

Syd Barrett was de drijvende kracht van de vroege Pink Floyd. Hij schreef bijna alle nummers op het debuutalbum en vroege singles als Arnold Layne en See Emily Play. Hij was een geniaal muzikant maar had ook psychische problemen. Zijn snel verslechterende mentale staat deed Roger Waters, Richard Wright en Nick Mason besluiten om tijdens de opnames van het tweede album David Gilmour bij de groep te halen. Uiteindelijk zou Syd Barrett maar op drie nummers meespelen.

Vier van de zeven nummers op het album trekken de lijn van psychedelische popsongs door: Remember A DayCorporal CleggSee-Saw en Jugband Blues (het laatste nummer is het enige door Syd Barrett geschreven nummer en op zijn verzoek speelt er een band van het Leger Des Heils op mee).

De andere drie nummers geven aan in welke richting het met de muziek van Pink Floyd zou gaan. Opener Let There Be More Light begint uptempo maar vertraagt na een ruime minuut abrupt om over te gaan in een slepend ritme met prominente rollen voor de toetsen van Richard Wright en een gitaar met veel echo van David Gilmour.

Het titelnummer A Saucerful Of Secrets is een uit vier delen bestaande, twaalf minuten durende muzikale LSD-trip. Experimentele prog-rock avant la lettre!

Prijsnummer van het album is voor mij Set The Controls For The Heart Of The Sun. Het is het enige nummer op het album waar alle vijf leden op meespelen. Het nummer heeft een relaxte sfeer en kent een intrigerend drumpatroon van Nick Mason. Gezien de titel hoeft het niet te verbazen dat de instrumentatie science fiction-achtig aandoet. De zachte, ingehouden vocalen van Roger Waters passen er perfect bij. Het enige minpunt van het nummer is dat het maar vijf minuten duurt, maar dat wordt goedgemaakt door uitgebreide live-uitvoeringen op Ummagumma en Live at Pompeii.

A Saucerful Of Secrets hoort niet bij de beste vijf albums van Pink Floyd, maar is daarom niet minder interessant. In 2011 zijn van alle Pink Floyd-albums prachtige remasters verschenen in diverse edities.


© 2014 TTZL


Officiële website: Pink Floyd
Wikipedia EN: Pink Floyd
Wikipedia NL: Pink Floyd
Youtube: Remember A Day
Youtube: Corporal Clegg
Youtube: See-Saw
Youtube: Jugband Blues
Youtube: Arnold Layne
Youtube: See Emily Play

1 opmerking:

  1. Mooi gezegd, reden om hem weer eens uit de kast te halen. Groet Arjan

    BeantwoordenVerwijderen