Zoeken in deze blog

zondag 5 januari 2014

#61: KISS - Music From "The Elder" (1981)

Het beeld dat opdoemt bij het horen van de naam KISS is dat van vuurwerk, make-up, buitenissige kostuums, machogedrag en dito teksten en de a-typische hit met disco-invloeden I Was Made For Loving You

En dat is jammer, want zeker de eerste acht albums (zes studio en twee live) zijn ook zonder al die opsmuk zeer de moeite waard.

Na die albums waren alle hoeken van het 'the hardest band in the world'-universum wel zo'n beetje verkend en bezon KISS zich op een nieuwe koers. Eerst brachten de leden allemaal een solo-album uit en daarna volgden twee albums die, op zijn zachtst gezegd, door de bestaande fans niet erg gewaardeerd werden. Teveel non-rock invloeden (pop, disco, softe ballads) en alhoewel de albums nog wel goed verkochten begon de populariteit van de band toch af te nemen. Om dat tij te keren wilden ze terug naar hun rock-roots. 

Tijdens het schrijven van nieuwe nummers hadden ze echter het idee dat ze oude nummers aan het herschrijven waren en ontstond het idee om in plaats daarvan een concept-album album te maken, gebaseerd op een verhaal van bassist Gene Simmons. Hij en gitarist Paul Stanley waren enthousiast over het idee, gitarist Ace Frehley en drummer Peter Criss echter niet. Toch werd het idee doorgezet met behulp van de oude getrouwe producer Bob Ezrin.

Het album werd een gigantische commerciële flop. Het bracht KISS zelfs aan de rand van de financiële afgrond. Het album werd door fans en critici zeer slecht ontvangen en is voor velen nog steeds het minst geliefde album. 

Dat komt waarschijnlijk doordat het zo afwijkt van wat men tot dan toe van KISS gewend was. Het verhaal en de teksten zijn nogal pretentieus en de muziek staat bol van allerlei invloeden die niet met KISS werden geassocieerd. 

De opener Fanfare is een orkestraal symfonisch werkje met gregoriaans gezang! Het album wordt met iets soortgelijks afgesloten. Daartussen zitten symfonische pop en powerballad tracks als Just A Boy, Odyssey en A World Without Heroes

De weerzin van de fans bij het horen van dat soort tracks vertroebelde het zicht op de andere tracks op het album die meer in het verlengde van het oude KISS-werk liggen. Er zitten een paar uitstekende rocksongs onder zoals Only You, Dark Light, The Oath en Mr. Blackwell.

Zelf heb ik vanaf het begin van dit album gehouden. Niet omdat het nou zo vreselijk goed is, maar misschien meer omdat het zo anders en gedurfd is. Het album is wel beter dan vanaf het begin werd beweerd. Je ziet ook dat op KISS fan forums in retrospect meer waardering is gekomen voor het album. Het is hoe dan ook een opmerkelijk hoofdstuk in het KISS-verhaal.

© 2014 TTZL


Officiële website: KISS

Fan website: KISS
Wikipedia EN: KISS
Wikipedia NL: KISS
Youtube: Fanfare
Youtube: Just A Boy
Youtube: Odyssey
Youtube: A World Without Heroes
Youtube: Only You
Youtube: Dark Light
Youtube: The Oath
Youtube: Mr. Blackwell
Youtube: Music From "The Elder" (full album)
Youtube: I Was Made For Loving You (van 'Dynasty' uit 1979)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten