Zoeken in deze blog

zondag 19 januari 2014

#63: Public Image Ltd. - Metal Box (1979)

Vrijwel direct na het einde van de Sex Pistols in januari 1978 begint John Lydon (die vanaf dat moment het pseudoniem 'Johnny Rotten' niet meer gebruikt) zich te richten op het formeren van een nieuwe groep. Die nieuwe band zal Public Image Limited (meestal Public Image Ltd of PiL genoemd) gaan heten en brengt al in oktober 1978 zijn eerste single uit, gevolgd door een album in december.

Dat eerste album ('Public Image - First Issue') is verrassend goed, bevat zowel nummers die naar zijn Sex Pistols-verleden verwijzen als nummers die een nieuwe koers aanduiden en is het startschot gebleken voor de post-punk stroming (kunstzinnig en experimenteel).

Als het eerste album een donderslag bij heldere hemel was, dan was het tweede album Metal Box een komeetinslag. 

Dat begon al met de verpakking: drie 12 inch platen op 45-toeren in een 16mm filmblik (foto 1 en 2, in 2009 als CD-replica uitgegeven: foto 3). Later verscheen het album in een reguliere LP en CD versie onder de titel Second Edition.

Veel nummers hebben een traag tempo en het album heeft een ongewoon klankbeeld. Vrijwel alleen lage tonen in de baslijnen met reggae-invloeden die ook nog eens vooraan in de mix staan en een hard, scherp gitaargeluid door het gebruik van een Veleno-gitaar (die geheel van aluminium is). Middentonen zijn vrijwel afwezig en dat geeft een vervreemdend effect. De strakke drums en de scherpe, krachtige vocalen van John Lydon maken het geheel áf.

Het allereerste nummer is AlbatrossHet tien minuten durende nummer is in één take opgenomen als een soort jam-sessie en gaf meteen aan dat muzikaal de link met het Sex Pistols-verleden was doorgesneden en ook tekstueel lijkt hij er me af te rekenen:

Slow motion, slow motion
Getting rid of the albatross
Sowing the seeds of discontent
I know you very well, you are unbearable
I've seen you up far too close
Getting rid of the albatross

Nummers als Poptones, Graveyard en The Suit kennen eenzelfde soort loomheid en kruipen na een paar draaibeurten onder je huid (er zijn weinig platen in mijn collectie die ik vaker heb gedraaid).

Daar tegenover staan een aantal energiekere nummers als Memories, Careering, No Birds Do Sing en Bad Baby. Ondanks dat in deze nummers het tempo hoger ligt, blijft de sfeer hetzelfde waardoor het album als één geheel klinkt. 

Het beste beluister je dan ook Metal Box in zijn geheel, waarbij een waarschuwing op zijn plaats is. Vanwege het aparte klankspectrum wordt de muziek ernstig onrecht aangedaan in gecomprimeerde vorm (Youtube, MP3, etc.). Met name het magnifieke basgeluid is pas echt in volle glorie te horen op de (geremasterde) vinyl of CD uitgaven die in de gelimiteerde filmblik-uitgave Metal Box heet, maar als reguliere CD te verkrijgen is onder de titel Second Edition (en net als alle andere in 2011 geremasterde Public Image Ltd. albums is die voor een spotprijs te koop).

Het Amerikaanse magazine Rolling Stone heeft Metal Box in 2003 opgenomen in hun 500 Greatest Albums Of All Time lijst.

© 2014 TTZL


Officiële website: Public Image Ltd
Wikipedia EN: Public Image Ltd
Wikipedia NL: Public Image Ltd
Youtube: Metal Box (full album)
Youtube: Albatross
Youtube: Poptones
Youtube: Graveyard
Youtube: The Suit
Youtube: Memories
Youtube: Careering
Youtube: No Birds Do Sing
Youtube: Bad Baby

Geen opmerkingen:

Een reactie posten