De naam Stephen Emmer zal weinig lezers bekend in de oren klinken. Toch is zijn werk bekend bij iedereen die naar de Nederlandse televisie kijkt. Hij maakt namelijk al 30 jaar herkenningstunes voor vele zenders (NOS, RTL, Omroep Max) en programma's (NOS Journaal, Per Seconde Wijzer, RTL Late Night, RTL Boulevard). Voor een overzicht van zijn werk kun je luisteren naar het leuke Tune Toppers radio-item en kijken naar de tracklist van de CD-box Time To Face The Music.
Stephen Emmer (zoon van voormalig nieuwslezer
Fred, dat schijn je er altijd bij te moeten vermelden) is echter ook actief als songschrijver en muzikant en werkte samen met bijvoorbeeld Lou Reed, Midge Ure en Julian Lennon. Ook speelde hij in de Nederlandse band Minny Pops en in enkele Engelse bands (The Associates, Lotus Eaters).
Als solo-artiest heeft hij niet veel werk uitgebracht. Vóór zijn twee CD's uit 2007 en 2014 bracht hij alleen het mini-album Vogue Estate uit in 1982. Ik geloof dat het naar aanleiding van een positieve recensie in Muziekkrant OOR was dat ik het mini-album aanschafte en ik heb het veel gedraaid. Dat het verscheen op Idiot Records was ook een aanbeveling want dat nieuwe label had ook net mooie platen uitgebracht van Fay Lovsky en Mathilde Santing.
De opener Vogue Estate Theme heeft een sterk filmisch karakter en zo was het ook bedoeld. "Een soundtrack voor een denkbeeldige film met Dirk Bogarde" zoals Stephen Emmer het zelf zegt. Het daaropvolgende Wish On wordt gezongen door Billy Mackenzie van The Associates en is een sterk nummer met een aangenaam jachtig karakter. Echter, de zang van Billy is wel een "acquired taste".
Na het met mooie breaks gezegende Eleven And Then Left volgt een persoonlijke favoriet: Terracotta Trimmings. Het nummer heeft in het refrein een melodielijn die niet meer uit je hoofd krijgt, de coupletten zijn miniatuurkunstwerkjes op zichzelf terwijl er links en rechts en in de achtergrond van het geluidsbeeld van alles tegelijk gebeurt. Meesterlijk.
Daarna volgt Never Share en dat is ook een prachtnummer. De show wordt hier gestolen door Martha Ladly (van Martha And The Muffins) en met zo'n stem kun je geen slecht nummer krijgen. Het uptempo House Of One en het ijle, melancholische The Transport Tragedy sluiten het mini-album in stijl af.
Vogue Estate is klein maar fijn plaatje van internationale allure. Het is goed dat het sinds vorig jaar via de Bandcamp-pagina van Stephen Emmer in geremasterde vorm weer verkrijgbaar is.
© 2016 TTZL
Officiële website: Stephen Emmer
Wikipedia EN: Stephen Emmer
Wikipedia NL: Stephen Emmer
Beeld en Geluid Wiki: Stephen Emmer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten