Zoeken in deze blog

zondag 5 juni 2016

#186: Iggy Pop - Post Pop Depression (2016)

Deze week eens niet een overleden artiest, maar één waarvan het een wonder genoemd mag worden dat hij er überhaupt nog is: Iggy Pop

Ineens was daar de mededeling dat Iggy Pop een nieuw album had gemaakt, geproduceerd door Josh Homme van Queens Of The Stone Age. Die aankondiging zorgde voor heel wat opwinding. Hét proto-punk icoon samen met de nieuwe hardrock whizzkid, dat moest toch wel een snoeihard album opleveren? Nee dus.

Volgespeeld door Josh Homme, samen met QOTSA-maatje Dean Fertita en Matt Helders van Arctic Monkeys, is Post Pop Depression een album dat qua sfeer teruggaat naar 1977. De tijd dat Iggy Pop in een zwart gat zat na het uiteenvallen van The Stooges en eruit geholpen werd door David Bowie middels de twee vijfsterrenalbums: The Idiot en Lust For Life. Misschien moeten we Post Pop Depression wel zien als Iggy's eerbetoon aan David Bowie.

Voor mensen met weinig tijd is er een Album Sampler beschikbaar waar je in vier minuten een indruk krijgt van heb album. Luister je liever naar complete nummers, lees dan verder.

De langzame, slepende rocker Break Into Your Heart zet direct de toon. Iggy Pop produceert hier verbazingwekkend mooie vocalen die me op sommige momenten doen denken aan Lou Reed's manier van 'praatzingen'. Een soortgelijk nummer is Chocolate Drops dat een lekkere meezinger lijkt totdat je doorkrijgt waar de tekst over gaat ('chocolate drops' blijkt het soort ontlasting te zijn dat je krijgt als drugsverslaafde):

When you get to the bottom, you're near the top
The shit turns into chocolate drops

Verder staan er een aantal strakke uptempo nummers op het album. In The LobbyGardenia en Sunday klinken geweldig en met name in de laatstegenoemde twee nummers is het Bowie-gevoel onmiskenbaar aanwezig. Daarnaast laten de tracks horen dat Josh Homme als producer Iggy Pop tot grotere prestaties heeft kunnen brengen dan menig producer voor hem. 

Voor we bij de heftige afsluiter Paraguay komen, waarin Iggy het helemaal gehad heeft de huidige maatschappij, passeren er nog drie nummers waarin springerige ritmes, inventieve instrumentaties en gevarieerde zanglijnen domineren. VultureAmerican Valhalla en German Days behoren absoluut tot de beste nummers op het album.

De inmiddels 69-jarige Iggy Pop heeft erop gehint dat dit wel eens zijn laatste album zou kunnen zijn. Als dat zo is, dan is Post Pop Depression een geweldige afsluiter van een enerverende carrière.

© 2016 TTZL


Officiële website: Iggy Pop
Wikipedia EN: Iggy Pop
Wikipedia NL: Iggy Pop

YouTube: Break Into Your Heart
YouTube: Gardenia
YouTube: American Valhalla
YouTube: In The Lobby (fragment)
YouTube: Sunday
YouTube: Vulture (fragment)
YouTube: German Days
YouTube: Chocolate Drops
YouTube: Paraguay

YouTube: Album Sampler 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten